Hon tilldelas Kim Walls stipendium: ”Stort ansvar”

NYHETER

I natt, svensk tid, delades det första stipendiet ut till en kvinnlig journalist som ska verka i Kim Walls anda.

Priset gick till danska Anne Kirstine Hermann, 33, som med sin kommande bok ska ge en röst åt folket på Grönland som länge förtrycktes av Danmark.

– Jag blev väldigt överraskad. Det var väldigt känslosamt när jag fick reda på att jag var stipendiaten, säger hon till TT.

Den 10 augusti 2017 åkte Kim Wall och Peter Madsen i väg från Köpenhamn med den sistnämndes ubåt, UC3 Nautilius.

Rättegången mot Madsen, som står åtalad för mordet på den svenska journalisten, pågår för fullt och dom i målet faller den 25 april.

Under fredagen skulle Kim Wall fyllt 31 år.

Kort efter hennes bortgång formades en minnesfond till hennes minne.

– Vi kan aldrig få tillbaka Kim, men vi kan se till att hennes själ lever vidare och vi kan uppmana andra unga journalister att ta sig ut i världen och hitta historier, säger Ingrid och Joachim Wall, Kims föräldrar, i ett gemensamt uttalande på International Women’s Media Foundations webbplats.

– Mer än någonsin behöver vi modiga kvinnliga journalister som ger än röst till människor som vanligtvis inte syns på förstasidorna, fortsätter Ingrid och Joachim Wall.

”Extremt rörd”

I natt svensk tid delades stipendiet, som upprättats för att hedra Kim Wall, ut för första gången.

Stipendiet är på 5 000 dollar (cirka 40 000 svenska kronor) och är till för unga kvinnliga journalister som ska verka i svenskans nyfikna anda.

Priset tilldelades journalisten och forskaren Anne Kirstine Hermann, 33, från Danmark.

– Jag är extremt rörd. Jag ska föra Kims arv vidare och det är ett stort ansvar, säger hon till TT.

Anne Kirstine Hermann ska med stipendiet förverkliga sin bokdröm. I maj och juni ska hon vara på Grönland för att skriva om om hur befolkningen på Grönland påverkades av Danmarks assimileringspolitik från andra världskrigets slut fram till 1960-talet, rapporterar TT.

Träffade föräldrarna i Sverige

Med på utdelningen i Brooklyn, New York fanns Kim Walls föräldrar. Ann Kristine Hermann besökte paret i Skåne för en dryg vecka sedan.

Ett möte som berörde.

– Det betydde mycket att träffa föräldrarna Ingrid och Joachim. Jag fick en förståelse för hur mycket fonden betyder för familjen och Kims vänner. Jag fick höra deras tankar om stipendiet och då förstod jag även att mina journalistiska ideal ligger nära de ideal som Kim stod för. Då kände jag mig säker på att jag kan hedra hennes minne på ett sätt som familjen tycker är värdigt, säger hon till TT.

Vem var journalisten Kim Wall? 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM