Hon kan omkullkasta Madsens förklaring

I dag vittnar ubåtsexperten

Ubåtsexperten och kaptenlöjtnant Ditte Dyreborg är en av Danmarks främsta ubåtskännare och har tjänstgjort som teknikofficer i flottan.

I dag ska hon vittna mot Peter Madsen.

Ditte Dyreborg är kallad för att tala om Peter Madsens ubåt UC3 Nautilus. Enligt en källa med insyn i polisutredningen har hon kallats av åklagarsidan för att uttala sig om tekniska detaljer.

Peter Madsen har gett flera förklaringar till Kim Walls död. I den senaste har han sagt att Kim Wall kvävdes av kolmonoxid som kommit in medan han själv befann sig på däck. 

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Begick två fel

Under rättegången i Köpenhamns byrett i onsdags framkom det fler detaljer. Madsen sa då att han begått ”två fatala fel”. En ventil ska ha varit felställd när han startade motorerna. På grund av det pumpades avgaser in istället för ut. Samtidigt ska motorerna ha dragit ut friskluft. Peter Madsen menar att han inte upptäckte felet men reagerade på att motorerna förde mer oväsen än vanligt.

– Detta skulle jag ha upptäckt ganska snabbt, för jag borde ha känt lukten av avgaser. Men jag stängde dörren till maskinrummet, sa Peter Madsen i Byretten.

”Det var planerat”

Peter Madsen hävdar att han stängde till maskinrummet för att han inte ville att Kim Wall skulle störas av oljudet. Sedan ska han ha gått upp i tornet på ubåten. Efter det ska det ha bildats ett undertryck så att luckan in i ubåten inte gick att öppna. Han ska ha fått panik och ropat till Kim Wall att hon skulle stänga av motorerna. Efter en stund ska motorerna ha stannat. Då ska Peter Madsen ha kunnat ta sig ned i ubåten igen.

– Jag tror att Kim Wall lyckats få stopp på motorerna. För dörren till maskinrummet står öppen, sa han i Byretten.

Trots att Kim Wall, enligt Peter Madsen, ska ha lyckats stänga av motorerna ska hon vara död när han kommer ned i ubåten. Det är vad Peter Madsen påstår.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen menar att den här förklaringen är en lögn. I åtalet skriver han att mordet är ”planerat och förberett” och att Kim Wall dött på okänt sätt – sannolikt genom att ha fått halsen avskuren eller genom kvävning.

Kan omkullkasta Madsens förklaring

Ubåtsexperten, Ditte Dyreborg, har enligt danska tidningen BT varit inkopplad i polisutredningen mot Peter Madsen. Köpenhamnspolisen ska ha bett henne värdera Peter Madsens förklaring av vad som hänt på UC3 Nautilus. I samband med det har hon skrivit en rapport om tekniken på ubåten.

Hennes analys sår tvivel kring Peter Madsens förklaring, skriver BT, och hänvisar till ett rättsdokument från 14 mars som tidningen ska ha fått ta del av. Tidningen skriver också att Peter Madsen och hans försvarare bestrider Ditte Dyreborgs konklusioner. 

Aftonbladet har sökt Peter Madsens försvarare Betina Hald Engmark och åklagare Jakob Buch-Jepsen för en kommentar. De vill inte uttala sig om vittnet under pågående rättegång. 

Publisert:

LÄS VIDARE