De blev offer för terrorn i Nya Zeeland

Sayyad Milne och Naeem Rashid bland de döda efter attacken

Av: Adam Westin, Jenny Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Hundratals personer hade samlats vid moskéerna i Christchurch för fredagsbönen.

Såväl barn som äldre finns bland de 49 av de som dog.

– Det är så svårt att se honom nerskjuten av någon som inte brydde sig om någon eller något, säger John Milne, pappa till 14-årige Sayyad Milne.

De första rapporterna om vilka som dog i fredagens terrorattacker mot två moskéer kommer nu från Nya Zeeland.

14-årige Sayyad Milne brukade gå till moskén med sin mamma och sina vänner varje fredag. Och han var också på Al Noor-moskén när terrorn drabbade Christchurch, berättar pappan för NZ Herald.

– Jag minns honom som mitt barn som jag nästan förlorade när han var nyfödd. Han har kämpat genom hela sitt liv, blivit orättvist behandlad men höjt sig över det, och han är väldigt modig. En modig liten kämpe. Det är så svårt att se honom nerskjuten av någon som inte brydde sig om någon eller något, säger John Milne.

Sayyad Milne.
Foto: PRIVAT
Sayyad Milne.

Pappan har inte fått bekräftat från officiellt håll att Sayyad Milne är död, men säger att han vet det eftersom sonen har setts ligga skjuten på golvet i moskén.

John Milne har också en äldre son som brukar gå till moskén, men som var på en skolresa. Dennes tvillingsyster var i skolan när attacken skedde.

Foto: Omar Nabi/Facebook
Daoud Nabi.

Sonen missade fredagsbönen

71-årige Daoud Nabi är ett annat av dödsoffren i terrordådet i Nya Zeeland.

Hans son, Omar Nabi, hade missat fredagsbönen eftersom han var på jobbet. När han hörde om skjutningen vid moskéerna började han ringa till sin pappa, som han visste var på plats, rapporterar NBC News.

Men pappan svarade aldrig i telefonen. Tidigt på lördagen, lokal tid, fick Omar Nabi beskedet om faderns död.

Hjälpte andra i samhället

Daoud Nabi kom till Nya Zeeland från Afghanistan på 80-talet. Han var ingenjör, startade en moské och ledde den lokala afghanska föreningen.

Enligt sonen Omar Nabi hjälpte hans pappa flyktingar, bland annat genom att ta emot dem på flygplatsen och hjälpa dem att starta upp sitt nya liv i Nya Zeeland.

Det finns uppgifter om att 71-årige Daoud Nabi kastade sig över en annan person i moskén för att agera mänsklig sköld mot terroristens kulor.

– Han har hjälpt varenda människa som är en flykting. Oavsett om du kommer från Palestina, Irak, Syrien – han har varit den första personen att hjälpa till, säger Omar Nabi enligt NBC News.

Naeem Rashid.

Försökte stoppa gärningsmannen

Naeem Rashid blev också ett av dödsoffren i dådet, rapporterar den pakistanska tv-kanalen Ary News,. Naeem Rashid arbetade enligt Ary News som lärare.

Daily Mail skriver att Naeem Rashid försökte stoppa den misstänkte gärningsmannen Brenton Harrison Tarrant, 28, genom att brotta ner honom. Naeem Rashid ska ha skadats svårt och senare dött på sjukhus av sina skador.

Enligt Daily Mail har Naeem Rashids 21-årige son också dött i dådet.

Barn bland de döda

Det finns barn och såväl kvinnor som män bland de 49 dödsoffren, sade Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern under en tv-sänd presskonferens under lördagseftermiddagen, lokal tid.

39 personer vårdas fortfarande på sjukhus, enligt premiärministern.

New Zealand Herald skriver att tolv personer är kritiskt skadade, bland dem finns ett barn.

1 av 3 | Foto: Phil Walter/Getty Images
Efter terrorattacken i Christchurch, Nya Zeeland, hedras offren med blommor och meddelanden.

LÄS VIDARE

PODD: Aftonbladet Daily om 8chan – forumet där Christchurch-terroristen Brenton Tarrant publicerade sitt manifest innan han mördade femtio människor

Lyssna  i iTunes (iPhone)  i Acast  Spotify

Publicerad: