Veckans bilder: Sorg, en rättvis Mellovinnare och en nattlig ceremoni

avMattias Kling

Sorgen över en nedlagd fabrik, en häst på sin dagliga ensampromenad och ett karnevalsfirande av det lite mer blodiga slaget.

Det är något av det som världens fotografer har skildrat under den gångna veckan.

Här är några av deras bästa bilder – i urval av tjänstgörande redaktör.

Foto: STEPH CHAMBERS/PITTSBURGH TRIBUNE/AP

SLUTRULLAT I OHIO Känslorna var upprörda och sorgsna i Lordstown, Ohio, i onsdags. Då var det nämligen sista dagen som Chevrolet Cruze tillverkades i General Motors fabrik i staden, vilket innebär att nära 1 700 personer blir av med sina jobb. På bilden ovan kramas Amy Drennen om av vännen Pam Clark.

Foto: NIRANJAN SHESTHA/AP

KNAPPAST NÅGON RÖJARSHIVA Med en ansiktsmålning bestående av aska och vermillion, även kallat cinnoberpigment, har en helig man pyntat sig inför det årliga firandet av Shivaratifestivalen i Katmandu, Nepal. Högtiden, som äger rum varje år i februari och mars, hyllar Shiva (gud över död och förgörelse) och har som syfte att hylla kampen mot mörker och okunnighet och är en av hinduismens viktigaste firanden med fokus på bland annat fasta, meditation och självrannsakan och till skillnad mot andra ceremonier äger den rum på natten.

Foto: NG HAN GUAN/AP

KAMRAT DIRIGENT Det finns pompa och ståt – och så finns det öppnandet av Nationella folkkongressen i Kina. Konstitutionellt inrättad redan 1954 är det landets lagstiftande församling, en funktion som Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens tidigare innehaft. Den nuvarande Nationella folkkongressen har 2 987 ledamöter som utses genom indirekta val. Ledamöterna väljs av församlingar på provinsnivå som i sin tur väljs av en serie församlingar på allt lägre nivå tills man når lokala församlingar som väljs direkt av folket, enligt Wikipedia. På bilden övar militärorkesterns ledare inför öppningen av årets folkkongress i Peking i tisdags.

Foto: GRANT BLANKENSHIP/THE MACRON TELEGRAPH/AP

ENADE I SPILLRORNA Minst 23 personer, några av dem barn, miste sina liv när tornador drog fram i delstaterna Alabama och Georgia i sydöstra USA under natten mot måndagen. Ett av de hårdast drabbade samhällena var Talbotton i Georgia, där invånarna samlades i sorg dagen efter stormkaoset.

Foto: EDUARDO VERDUGO/AP

HEDRAS PÅ SEXÅRSDAGEN I skuggan av det politiska kaos som pågår i Venezuela för stunden hedrades i tisdags landets tidigare ledare Hugo Chavez i Caracas. Då var det nämligen sexårsdagen för den tidigare ledarens död vilket fick hans anhängare att sluta upp och hedra honom på huvudstadens militärhistoriska museum, där hans kvarlevor vilar. Chavez, som ledde Venezuela mellan 1999 och 2013, gick bort i cancer den 5 mars för sex år sen, en sjukdom som han anklagade USA för att ligga bakom.

Foto: ALVARO BARRIENTOS/AP

INGET FÖR KVACKELMAGADE Ett firande av det lite mer blodiga slaget? Det hittar vi i staden Alsasua, cirka 30 norr om Madrid, i Spanien. Karnevalen Momotxorro ägde rum i veckan och den är känd för att deltagarna tar till gatorna iklädda horn, scarfer som täcker deras ansikten eller – som mannen på bilden – insmetade i blod.

Foto: MICHAEL PROBST/AP

STOISK UPPTÄCKTSPFERD Hovslagen hörs varje morgon i stadsdelen Fechenheim i östra Frankfurt. Det är 22-åriga Jenny som långsamt lunkar längs gatorna – precis som hon gjort de senaste 14 åren. Sina strövtåg föredrar Jenny att ta i ensamt majestät. Många medborgare i den tyska staden har larmat polis för att den vackra skimmeln skulle vara i fara under sina promenader i trafiken, men de har faktiskt aldrig behövs gripa in. Dessutom, fäst i stoets grimma sitter en inplastad lapp riktad till oroliga flanörer: ”Jag heter Jenny, jag har inte rymt, tar bara en promenad. Tack!”

Foto: HEKTOR PUSTINA/AP

RENA RAMA AVGÅNGSKRAVET Även den här veckan var det oroligt utanför det albanska parlamentet i Tirana, då demonstranter samlades med krav om premiärminister Edi Ramas avgång. Protesterna, som har pågått sedan mitten av februari, har vid flera tillfällen urartat i sammandrabbningar med polis, som använt tårgas och vattenkanoner när grupper av människor försökte ta sig förbi polisen till parlamentsbyggnaden. Från folkmassan har det kastats rökgranater och sten. Inom den albanska politiken anklagar de flesta partier varandra för korruption. En fempartikoalition har nu samlats i ett försök att fälla premiärministern med sikte på ett framtida nyval, skriver TT.

Foto: PETER WIXTRÖM/AFTONBLADET

VI FÅR FÖLJA JOHN TILL TEL AVIV Han tog hem en full pott av jurygrupperna – och lyckades även vinna svenska folkets röst. Efter över en månad av deltävlingar och en andra chans förra helgen blev det slutligen John Lundvik som kunde höja vinnarpokalen Sångfågeln på Friends arena i Solna. Därmed blir den Londonfödde 36-åringen historisk – då han i Europafinalen i Tel Aviv tävlar mot sig själv. Lundvik har nämligen varit med och skrivit det brittiska ESC-bidraget ”Bigger than us”. Men först får han njuta över segern med ”Too late for love”. ”Det var en sjuk och rättvis kross”, skrev Aftonbladets krönikör Markus Larsson om succén i Friends.

ARTIKELN HANDLAR OM