Vägar blockeras inför laddad dag i Katalonien

Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez (vänster) och Kataloniens regionpresident Quim Torra i samtal under torsdagskvällen.

avTT

NYHETER

I dag sammanträder Spaniens centralregering i Barcelona. En ren provokation, enligt många separatister.

Tusentals poliser är utkommenderade på gatorna inför hotet om att regeringsmötet ska stoppas.

Fredagen råkar också vara årsdagen av Madridregeringens framtvingade regionval i fjol. Det var en följd av höstens olagliga folkomröstning om självständighet och utropande av Katalonien som republik.

I protest mot centralmaktens symbolladdade sammankomst har självständighetsrörelsen ANC manat sina anhängare att blockera Barcelonas gator med fordon och samlas i en massdemonstration, enligt AFP, som också rapporterar att det radikala separatistnätverket CDR ("kommittén till republikens försvar") hotar att förhindra regeringssammanträdet.

Tidigt på fredagsmorgonen kommer rapporter om att ett 20-tal vägar runt om i Katalonien blockerats av demonstranter eller stängts av av polisen.

Manar till lugn

På torsdagen avbröt fyra fängslade katalanska separatister en hungerstrejk efter 20 dagar. De, och ytterligare andra frihetsberövade separatister, manar till stora men fredliga protester.

Tidigare i höst har Sevilla varit värd för ett regeringssammanträde och Extremadura står på tur. Flyttkarusellen är en del i premiärminister Pedro Sánchez ambition att visa upp Spaniens enighet.

Att det syftet inte skulle falla så väl ut i Katalonien kan inte överraska någon. Ungefär hälften av befolkningen vill bryta sig loss från Spanien och skapa ett självständigt Katalonien.

Oro i luften

På torsdagskvällen träffades Pedro Sánchez och Kataloniens regionpresident Quim Torra i Barcelona. Mötet kantades av gatuprotester och vissa oroligheter, möjligen en försmak om vad som komma skall under fredagen.

I ett gemensamt uttalande efter mötet enades Sánchez och Torra om självklarheten att "det existerar en konflikt om Kataloniens framtid".

ARTIKELN HANDLAR OM

Katalonien

Barcelona

Spanien