Vellinge

Högsta instans: Vellinge får förbjuda tiggeri

Av: 

TT

Nittonåriga Iasmina utanför en butik i Vellinge kommun augusti 2017. Arkivbild.
Nittonåriga Iasmina utanför en butik i Vellinge kommun augusti 2017. Arkivbild.

NYHETER

Vellinge får införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast – och öppnar därmed för andra kommuner att göra likadant.

Vellinge vill förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser i kommunen och motiverar det med att en del invånare finner det obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter. Tidigare har kommunen genomgående fått nej: först av länsstyrelsen, sedan av förvaltningsrätten och kammarrätten.

Men nu vänder Högsta förvaltningsdomstolen uppochner på alla tidigare besked. Rätten anser att kommuner har rätt att reglera passiv penninginsamling genom lokala ordningsföreskrifter – alltså förbjuda tiggeri.

– Jag vet att hela Kommunsverige och även många på riksplanet är väldigt nyfikna på hur beslutet blir, sade Vellinges kommunstyrelseordförande Carina Wutzler (M) till TT inför beskedet.

Vellinge kommun har även hävdat att tiggare orsakar störningar genom "upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats". Tidigare instanser som prövat införandet av ett tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan har dock ansett att kommunen inte lyckats visa att tiggeriet stör den allmänna ordningen.

Så sent som i början av december upphävde länsstyrelsen i Halland det krav på tiggeritillstånd som Kungsbacka kommun beslutat om.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ja till tiggeriförbud

ÄMNEN I ARTIKELN

Vellinge

Tiggeri

Högsta förvaltningsdomstolen