Polisen sluter upp på demonstranternas sida

Av: Nivette Dawod, Erlen Skevik, Lars Akerhaug, Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 30 döda i Kairo, Suez och Alexandria – 900 skadade

1 av 5
30 döda Efter fredagsbönen gav sig tusentals demonstranter ut på Kairos gator. Bland annat sattes regeringsbyggnaden i brand. Flera medier rappor

KAIRO/STOCKHOLM. Egypten skakades i går av de blodigaste demonstrationerna på flera decennier.

Samtidigt rapporteras att polisen nu sluter upp på demonstranternas sida.

Svenske Paul Jackson tvingades fly ur kaoset.

– Vi sprang för livet med kulorna vinande runt huvudet, säger han.

Flera mediekanaler rapporterade i natt om upp mot 30 döda i Kairo, Suez och Alexandria. Och omkring 900 personer ska ha skadats i de våldsammaste demonstrationerna i landet på flera decennier. Senare på morgonen justerades dödstalet till 95.

Centrala Kairo var i går kväll en krigszon. Vid Tahrir-torget kunde Aftonbladets utsända hela kvällen följa de våldsamma gatustriderna på nära håll.

Timme efter timme fylldes luften av ljudet från gasgranater och explosioner. Tårgas blandades med röken från bränder.

– Revolution, revolution, ropade demonstranterna, medan allt fler människor slöt upp på torget.

”Polisen rädd”

I nattens mörker var det oklart om polisen skulle lyckas återta kontrollen.

Det var efter fredagsbönen som demonstranterna gav sig ut på gatorna.

Tusentals strömmade ut ur al-Azhar-moskén medan de skanderade slagord om president Mubaraks avgång och skakade sina knutna nävar i luften.

Folket har tröttnat på presidentens 30 år långa och stenhårda grepp. De kräver att undantagslagarna hävs, att parlamentet upplöses och rättvisa val införs.

Det som till en början var en lugn protestmarsch på gatorna förvandlades till ett slagfält när polisen mötte demonstranterna med tårgas.

– Det kom tusentals människor. Polisen drog sig tillbaka och ställde upp. De verkade rädda eftersom de bara var 200–300. Demonstranterna sprang efter polisen och började skrika på dem. Då började polisen slå dem med batonger och spruta tårgas, säger Kristian Johansson som följde dramat från sitt hotellrum.

Vägrade skjuta

Under dagen utlystes ett nattligt utegångsförbud för att förhindra plundring och skadegörelse. Men när mörkret föll fortsatte protesterna på gatorna.

Efter att flera ledare för den inflytelserika oppositionsgruppen Muslimska brödraskapet gripits anslöt sig organisationen till demonstrationerna.

Samtidigt rapporterar tv-kanalen al-Jazira att polisen i Kairo verkar ha lagt ned sina vapen och börjat sympatisera med demonstranterna. Även i staden Suez ska två soldater ha vägrat att skjuta.

När stridsvagnar rullade in i Kairo, Alexandria och Suez möttes de av hurrande folkmassor.

”Oerhört brutalt”

Svenske Paul Jackson befann sig vid Frihetstorget när demonstrationerna utbröt i tisdags.

– Folk sjöng och var glada. Fullständigt oprovocerat började polisen bombardera hela torget med tårgas. Jag såg folk som blev nerdragna på marken och slagna med bambukäppar och sparkade på med kängor. Det var oerhört brutalt, säger han.

Vid flera tillfällen blev han själv beskjuten och utsatt för polisens våld.

– Det var 15 poliser som halvt slog ihjäl demonstranter fyra meter framför oss. De försökte dra in oss i en polisbuss. Men vi lyckades slita oss loss och sprang därifrån. Då sköt de efter oss med gummikulor. De skjuter urskillningslöst.

Till sist lyckades han ta sig mot Dahab där han bor.

– Jag smög runt olika smågator och runt militärposteringar. Efter tre timmar var jag utanför avspärrningarna, säger han.

Publicerad: