Säpos bortförklaringar – samma som när Anna Lindh mördades

NYHETER

Sverige har en mörk historia av attacker mot höga politiker utan livvakt.

Men Mona Sahlin saknade Säposkydd när mannen med rånarluvan försökte ta sig in i hennes hem i går.

Lena Mellin.

Om bara drygt två veckor är det 25 år sedan dåvarande statsminister Olof Palme mördades. Han och hans fru hade varit på bio och började promenera hem – utan skydd av livvakter. De hann bara ett par kvarter innan mördaren hann upp dem.

I höst är det åtta år sedan utrikesminister Anna Lindh mördades av Mijailo Mijailovic. Hon var på NK och shoppade inför en tv-debatt – utan livvakter.

I går förmiddag försökte en okänd man med rånarluva ta sig in hos Mona Sahlin i Nacka utanför Stockholm. Enligt uppgift till Aftonbladet var livvaktskuren utanför tomten tom. Hon hade inget Säposkydd.

– Vi vidtar de åtgärder vi anser vara nödvändiga utifrån den hotbildsanalys vi gjort, förklarade Säkerhetspolisens pressekreterare Sirpa Franzén.

Det sa Säpo för åtta år sedan också. Då hade det inte riktats några direkta hot mot Anna Lindh. Ingen hade uttryckligen sagt att han, eller hon, tänkte döda henne. Därför var det ganska lugnt, enligt Säpo.

Att det kunde vara provocerande, rent av farligt, att sitta uppklistrad på 1,5 kvadratmeter stora affischer över hela landet och uppmana medborgarna att byta valuta ingick inte Säpos dåvarande omvärldsanalys.

Mona Sahlin (S) har alltid varit kontroversiell. Ända sedan hon som ung mamma kom in i riksdagen vid 25 års ålder.

Det har hon inte slutat att vara. Så sent som i söndags diskuterade hon utvecklingen i Mellanöstern med utrikesminister Carl Bildt (M) i SVT:s ”Agenda”. Att det finns många som tycker att hon har fel åsikter om den konflikten behöver ingen betvivla.

Ändå saknade hon skydd när hon var hemma i radhuset i går förmiddag. Varför det?

Säpo svarar såklart inte. Det gör säkerhetspolisen sällan.

Men jag hör de mumlande invändningarna. Varför ska det stå en vakt utanför knuten vid tidpunkter då Sahlin normalt inte är hemma?

Det är en irrelevant invändning. Hon var hemma, Säpo kände givetvis till det. Ändå var hon utan livvakt. Det var en felbedömning – eller ett förbiseende. Oavsett vilket står det utom allt tvivel att polisen, både den vanliga och Säpo, tog Sahlins larm på stort allvar.

Annars sätts inte ett 40-tal poliser, hundförare, tekniker och helikopter in.