Håll dig varm i vinter

NYHETER

Så får du mest kamin för pengarna

Braskaminer, murspisar och kakelugnar – alla är varma och mysiga.

Men vilken värmer bäst?

Varsågod, här får du en guide till bäst och mest värme.

Det har varit en riktig vargavinter. Stockholm har haft sin kallaste på 135 år och övriga landet är också rekordkyligt. Men det får i alla fall en bransch att spraka.

– Ja, kaminer är hett just nu och intresset är jättestort, säger Björn Valentin, ordförande i Brasvärmeföreningen.

Och kanske är det inte så konstigt eftersom brasan sprakar, värmer och doftar gott. Dessutom skapar kaminen både trygghet om strömmen skulle gå och sänker dina värmekostnader.

– Du kan spara mellan 30–50 procent av dina uppvärmningskostnader och det blir en del pengar, för vissa kanske så mycket som 10 000 kronor per år, säger Valentin.

Men sprakar det så kostar det. Inklusive installation av kamin och skorsten går kamindrömmen loss på ungefär 50 000 kronor.

Mjukt, rundat och smått gäller

För bara drygt hundra år sedan var det eldstaden som samlade familjen om kvällarna. I dag har kaminen en annan funktion och ofta är köparen ute efter både stilen och värmen. Just nu är mjukt rundade små kaminer hett eftertraktade. Aftonbladets inredare Helena Aro är kaminfrälst och avgudar sin egen i täljsten. Hon tycker att man ska följa hjärtat och inte trender vid kaminköp.

– Satsa på en klassisk modell och fall inte för de moderna kaminerna, tänk på att du gör en investering som ska hålla hela livet. Fråga dig vad syftet med kaminen är, fixa myskänslan eller värma hela huset? Kolla också att kaminens verkningsgrad är bra, säger Helena Aro.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård