Berlusconi riskerar att åtalas för sexköp

NYHETER

Ska ha köpt sex av 17-årig flicka

Foto: Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ska nu ställas inför rätta i italiensk domstol.

Italienska åklagare vill ställa Silvio Berlusconi inför rätta.

Premiärministern påstås bland annat ha köpt sex av en minderårig prostituerad – och sen försökt dölja bevisen.

Blir Berlusconi dömd riskerar han 6 till 8 års fängelse.

Foto: Karima El Mahrougj var bara 17 år när Berlusconi ska ha köpt sex av henne.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, 74, har många gånger hamnat i blåsväder, men likt en hal ål har han lyckats slingra sig ur varje grepp som fattats av kritiker eller politiska motståndare.

Men nu kan de omtalade kvinnoaffärerna bli det som fäller honom.

Vill åtala honom

En åklagare har nu formellt bett om att få ställa premiärministern inför rätta misstänkt för att ha köpt sex av en tonåring förra året.

Han påstås ha betalat den då 17-åriga magdansösen Karima El Mahroug för sex – trots att de båda nekat att det inträffat.

Vad som är känt i fallet är att Berlusconi i fjol ringde polisen i Milano när El Mahroug gripits, misstänkt för att ha stulit drygt 3 000 euro. Han ska då ha försökt hjälpa henne för att undvika att sexköpet blev offentligt, något som hans anhängare nekar till.

Vilda sexpartyn

I stället förklaras situationen med att man ville undvika en politisk skandal, då man trodde att flickan var den egyptiske presidenten Hosni Mubarak brorsdotter, enligt AFP. Berlusconi själv har sagt att han bara vill hjälpa en person i nöd.

I dokument som åklagare har skickat vidare till parlamentet säger man sig styrka att ”ett betydande antal unga flickor har sålt sex till Silvio Berlusconi”.

Bland bevisen mot premiärministern ska det finnas avlyssningar där det pratas om vilda, sexfyllda partyn i Berlusconis hus.

Misstänks för flera brott

Berlusconi misstänks även för en rad andra brott, bland annat skatteflykt och mutbrott, men rättegångarna har legat på is efter att ett parlamentsbeslut gav honom åtalsfrihet förra våren, skriver TT. Förra månaden kom författningsdomstolen fram till att lagen inte var förenlig med grundlagen.

Enligt TT riskerar Berlusconi 6 till 8 års fängelse om han fälls för maktmissbruk.