Jordskalvet i Japan

Radioaktiviteten – då når den Sverige

NYHETER

Omkring Fukushima Daiichi har en evakueringsraadie på två mil upprättats och 180 000 personer har evakuerats. Inom en zon på 3 mils radie rekommenderas alla att hålla sig inomhus. Håller man sig inomhus minskar man sin bestrålning med mellan 50 och 90 procent.

1,8 kilometer runt om reaktor 2 mäts nu radioaktiviteten kontinuerligt. Det visar att radioaktiva partiklar, med framför allt radioaktivt jod och cesium, fallit ner på marken, främst norr och nordväst om anläggningen. Förhöjda nivåer finns även i luften.

Normalt ligger värdena på omkring 0,1 µSv. Vid en mätpunkt, MP4, detekterades vid ett tillfälle 1 200 µSv, 12 000 gånger mer än normalt.

Var all partikelburen radioaktivitet hamnar beror på vindar och väderlek. Enligt SMHI råder svaga vindar med växlande riktningar lokalt. Men den förhärskande vindriktningen kommer enligt Robert Finck vid SSM att leda ut merparten av partiklarna österut över Stilla havet.

Sett till vindprognoserna beräknas de nå den nordamerikanska västkusten på fredag. Där är det utspätt till en hundratusendel av koncentrationen vid anläggningen. Därefter sprids de över kontinenten, vidare ut över Atlanten, Island och Grönland.

Sverige och Norge nås av partikelmolnet den 22 mars. Då är det utspätt till en hundramiljondel av utsläppskoncentrationen.

– Då handlar det om betydelselösa spårämnen som man eventuellt kan detektera med mycket känsliga instrument. Men det innebär inga hälsobesvär för den svenska befolkningen, säger Robert Finck.

Källa: Robert Finck, strålskyddsspecialist vid Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jordskalvet i Japan

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordskalvet i Japan

Japan