Han är fixerad – vid Sverige

avMattias Sandberg, Martin Ekelund

Säpo analyserar Breiviks hat i manifestet

1 av 2 | Foto: Foto: VG
"SVENSKA MODELLEN – EN VARNING" Anders Behring Breivik återkommer ständigt till Sverige i sitt manifest som nu sprids på internet. ”Landet som gav oss Bergman, Abba och Volvo kommer att bli känt som norra Europas Bosnien, och den ’svenska modellen’ kommer att sluta beundras och bli en varning mot ideologiskt vansinne”, skriver Anders Behring Breivik. |Han namnger också flera svenska politiker. ”Jag vet att Sverige provocerar de här kretsarna genom den explicita mångkulturalismen, som bland annat Mona Sahlin representerat”, säger professorn Ulf Bjereld.

Anders Behring Breivik, 32, är fixerad vid ”det svenska misslyckandet”.

I sitt manifest nämner han Sverige och svenskarna 384 gånger.

– Vi håller på att analysera det just nu, säger Sara Kvarnström på Säpo.

Ulf Bjereld.

För terroristen Anders Behring Breivik symboliserar Sverige allt det han velat motarbeta med vansinnesdåden i Oslo och på Utøya.

På grund av den starka Sverigefixeringen jobbar Säpo nu för högtryck med att analysera det 1 500 sidor långa manifestet och leta efter länkar till högerextrema grupper i Sverige.

Söker kopplingar

– Än så länge har vi inte sett några kopplingar till svenska aktörer. Men vi tittar på det här ur många olika infallsvinklar.

– Vissa delar av arbetet är klart medan andra pågår, säger Sara Kvarnström, pressansvarig på Säkerhetspolisen.

Har manifestet lett till några ingripanden i Sverige?

– Det kommenterar jag inte. Men vårt fokus är att se om det finns några kopplingar hit. Men även strategiskt framåt för att se hur det kan komma att på verka aktörer här.

Hotbildsnivån mot Sverige har inte justerats upp sedan höjningen i oktober 2010.

I manifestet återkommer Anders Behring Breivik gång på gång till sitt grannland.

Nämns 384 gånger

Totalt nämner Anders Behring Breivik Sverige och svenskarna 384 gånger – nästan uteslutande i negativa sammanhang.

”Landet som gav oss Bergman, ABBA och Volvo kommer att bli känt som norra Europas Bosnien, och den ’svenska modellen’ kommer att sluta beundras och bli en varning mot ideologiskt vansinne”, skriver Anders Behring Breivik.

”Provocerad”

Flera svenska politiker namnges också i den norske terroristens manifest.

– Han är uppenbart provocerad, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som känner igen tongångarna från högerextrema grupperingar runt om i Europa.

– Jag vet att Sverige provocerar de här kretsarna genom den explicita mångkulturalismen, som bland annat Mona Sahlin representerat. Men även genom att det har varit svårt för främlingsfientliga partier att få fotfäste här, medan de har haft stora framgångar runt om i Europa.

ARTIKELN HANDLAR OM