Internettrafiken i Libyen stoppad

Läget allt mer spänt i arabvärlden

Klicka på kartan för större format!
Klicka på kartan för större format!

De regeringskritiska protesterna i arabvärlden blir allt mer intensiva.

35 personer dödades i Libyen i går.

Och nu har ledaren Muammar Gaddafi stängt ner internettrafiken i hela landet.

I Libyen blir läget allt mer spänt. I går sköt soldater skarpt mot tiotusentals demonstranter som hade samlats i staden Benghazi för att protestera mot Muammar Gaddafi. Tv-kanalen al-Jazira rapporterade att sjukhusen snabbt fylldes av skadade och döda.

Sammanlagt ska 84 personer ha dödats under de senaste tre dagarna, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Och nu gör Gaddafi allt för stänga inne sitt folk och stoppa de regeringskritiska demonstranternas möjligheter att organisera sig och kommunicera.

All trafik dog

På lördagsmorgonen stängdes internettrafiken ner i Libyen. All trafik i landet dog, enligt den USA-baserade övervakaren av nättrafiken Arbor Networks.

På fredagsnatten kom uppgifter om att Gaddafis söner flytt landet och att demonstranterna tagit kontrollen i två städer. Men uppgifterna har inte gått att få bekräftade. Att internettrafiken ligger nere gör det ännu svårare att få rapporter om vad som händer i det hårt kontrollerade landet.

Även i kungadömet Bahrain fortsatte oroligheterna på lördagen. I går kväll öppnade säkerhetsstyrkor eld mot demonstranterna och flera personer uppges ha dödats.

Obama ringde kungen

USA:s president Barack Obama vädjade i ett telefonsamtal på fredagskvällen personligen till Bahrains kung Hamad om återhållsamhet och fördömde regeringens våld mot demonstranterna.

Kungen svarade med löften om "nationell dialog med alla parter".

Men oppositionen meddelade att den inte kan föra några samtal med regeringen så länge militären kontrollerar gatorna i Bahrain.

– Vi känner inte att det finns en seriös vilja till dialog eftersom militären är ute på gatorna, säger Ibrahim Mattar, en shiitisk oppositionspolitiker till Reuters.

På lördagsförmiddagen kom uppgifter om att militären fått order om att dra sig tillbaka från gatorna. Men det är ännu oklart hur det mottagits av oppostionen.

Även i Jemen , Jordanien, Irak och Djibouti protesterade folket mot makthavarna på fredagen och flera personer dödades och skadade när militärer och säkerhetsstyrkor slog tillbaka.

Publisert: