Olycksbåten bärgas från djupet

NYHETER

Alla båtturer har nu ställts in

HALONG-BUKTEN. Vid gryningen på fredag började bärgningen av den förlista turistbåten i skärgården utanför Halong-bukten i Vietnam.

Alla båtturer för turister har nu ställts in.

Inga privata båtar fick heller närma sig olycksplatsen där två svenskor och tio andra människor drunknade i går.

Samtidigt kom ambassadpersonal från de omkomnas respektive hemländer till sjukhuset i Bai Chay för att hämta offrens pass och kvittera ut dödscertifikaten. Bland dem som hade det tunga jobbet var den schweziske diplomaten Daniel Lazarovski.

Bland de döda fanns landsmannen, den 26-årige Benjamin Gerber. Hans 20-åriga flickvän Ramona Schmidl överlevde olyckan. Hon har förts till huvudstaden Hanoi för vård.

– Jag vill inte säga mer än att hon är i djup chock. Vi tar hand om henne nu på alla sätt och vis, säger Lazarovski.

Allvarligt skadad

Den ende överlevande från olyckan som fortfarande är kvar på sjukhuset i Halong Bay är fransmannen James Abrard. De två franska diplomater som besökte honom under fredagen säger att han varken kan eller vill prata med medier. Han är allvarligt skadad men ska så snart som möjligt transporteras till Hanoi.

Hamnen vid Bay Chay Tourist Wharf, som normalt sjuder av liv när turisterna ska ut på sina turer, låg helt öde. Det hela påminde om en skeppskyrkogård, den långa kajen var helt tom.

"En katastrof"

De cirka 300 företag som arrangerar båtturerna såg sina intäkter försvinna i diset över bukten.

– Det är helt enkelt en katastrof på många sätt, för alla anhöriga till offren, för oss som lever på båttrafiken , säger en besättningsman.

När det förlista fartyget väl bärgats ska det tas till hamnen i Halong Bay för noggrann undersökning. Polis och andra myndigheter räknar då med att kunna fastställa olycksorsaken definitivt.