Ledamot i partistyrelsen kräver Juholts avgång

NYHETER

Mariam Osman Sherifay: Jag känner inte igen vår politik

Foto: Förtroende sviktar Håkan Juholt anklagas för att ha huggit partikamraten Morgan Johansson i ryggen i samband med Ilmar Reepalus utspel om medborgarskap med prövotid. S-ledaren svarade i går på pressens frågor när han gjorde ett framträdande på Grand Hotel i Stockholm. Juholt nekade till att ha gett Johansson instruktioner och säger till Aftonbladet att något ”andra klassens medborgarskap” inte är acceptabelt.

Redan i tisdags kom de första kraven på Juholts avgång från partikamraterna.

Nu växer skaran som anser att förtroendet är förbrukat.

För första gången kräver nu även en partistyrelseledamot Håkan Juholts avgång.

– Det här börjar bli ohållbart, säger Mariam Osman Sherifay till Aftonbladet.

Mariam Osman Sherifay, ledamot i S partistyrelse, är missnöjd med hur Juholt har skött Morgan Johanssons utspel om dubbelt medborgarskap. Hon har försökt att få svar av Håkan Juholt – men inte fått några.

Nu har hon tröttnat.

Mariam Osman Sherifay kräver nu – som första medlem i partistyrelsen – att Juholt avgår.

– Vi hindras från att prata politik och få ut våra budskap. Det här blir ohållbart i längden, säger hon.

Kommer att kosta partiet

– Jag är verkligen besviken, både besviken och ledsen. Jag vet att det här kommer att kosta oss mycket.

Mariam Osman Sherifay säger att hon anser att Håkan Juholt bör avgå så fort som möjligt.

– Ju förr desto bättre. Det kommer att bli väldigt jobbigt i partistyrelsen, jag vet inte om jag skulle ha lust att sitta kvar om det är så här. Och jag vill verkligen sitta kvar.

”För mycket nu”

Och missnöjet har de senaste dagarna vuxit bland partikollegorna.

Jan Andersson, ordförande för Socialdemokraterna i Helsingborg, vill att Håkan Juholt avgår. Han menar att turerna kring Juholts boende skadar förtroendet för partiet, uppger TV4 Nyheterna Malmö enligt TT.

– Jag tycker det är för mycket nu. Stämmer uppgifterna så tycker jag Håkan Juholt ska gå. Det här slår hårt mot partiet och gör det omöjligt för oss att vinna nästa val, säger Jan Andersson till tv-kanalen.

”Inte han som bestämmer”

Karl Petersen, kommunalråd (S) i Luleå säger till TT att han är kritisk till Håkan Juholts besked i radio på torsdagen där han talade om att han "absolut inte" är intresserad av att ta en time out. Juholt borde vara mer ödmjuk, tycker Petersen.

– Han säger i dag att han tar ingen time out, men det ska han väl inte tro att han bestämmer själv, det är väl inte han som bestämmer om det ska vara time out eller inte, säger Karl Petersen till TT.

Ytterligare avgångskrav

Redan i tisdags kom det första avgångskravet mot Juholt, från Göran Dahlström, kommunalråd (S) i Katrineholm.

– Han borde avgå, det är min personliga uppfattning. S-rötterna hade svårt att förklara trovärdigheten under Sahlins tid. Men det här är mycket värre, det handlar om mer pengar. Det är den värsta kris som vårt parti varit inne i, säger han.

Enligt Dahlström är Håkan Juholts förtroende förbrukat, redan efter sju månader.

– I grunden ska man alltid ställa upp för sin ordförande, men det här håller inte längre. Politik handlar om trovärdighet, att kunna lita på sina företrädare. Ju längre tiden går nu, desto värre blir det. Han borde avgå nu.