Explosioner på Ikeavaruhus

Foto: afp
Ikeas varuhus i Eindhoven utsattes i maj för ett sprängattentat, jämte två andra varuhus. I går, fredag, skedde en explosion på varuhuset i Dresden, Tyskland.
NYHETER

Tre Ikeavaruhus – i Nederländerna, Frankrike och Belgien utrymdes på måndagen efter mindre explosioner. Ingen människa skadades.

Den första explosionen inträffade på ett Ikeavaruhus i Gent i Belgien. Efter ett bombhot exploderade en väckarklocka inne på varuhuset. Runt 250 personer evakuerades och polisen sökte igenom varuhuset, enligt nyhetsbyrån Belga.

Utrymde

Senare sprängdes en soptunna utanför Ikea i nederländska Eindhoven. Polisen utrymde butiken, uppger nederländsk radio.

En tredje explosion inträffade vid Ikeas varuhus i franska Lille i går, rapporterar DN.se. På alla tre platserna där explosioner ägde rum har liknande sprängmedel påträffats, uppger den belgiska tidningen Le Soir, enligt DN.se.

– Vi kan bekräfta att det skett incidenter vid tre varuhus. Ingen person har skadats. Sedan har vi inte så mycket mer detaljer för tillfället, säger Ikeakoncernens presschef Charlotte Lindgren till TT.

”Säkerheten främst”

Hon känner inte till om det framförts några hot som kan kopplas till explosionerna. På frågan om händelserna föranleder någon skärpning av säkerheten på de svenska varuhusen svarar hon:

– Som alltid går säkerheten främst och varje marknad tar hand om säkerheten på allra bästa sätt.

TT