Jonas Jonassons öppna brev till exfrun

NYHETER

Gotland 2011-11-10
 

Öppet brev från Jonas Jonasson
 

Jag är utsatt för en omfattande förtalskampanj via internet och e-post. Kampanjen organiseras av min före detta hustru och drabbar inte bara mig utan snart sagt allt och alla som har anknytning till mig, privat eller i yrket.
 

Förtalskampanjen är global och förs på en rad olika språk parallellt. Bland mottagarna finns också föreningar, internationella organisationer, regionpolitiker, myndigheter, riksdagsledamöter, Europaparlamentariker och medlemmar i den svenska regeringen.
 

Med detta brev vill jag beklaga alla som tillsammans med mig drabbats av kampanjen. Jag har fått höra att det ibland handlat om ett mejl i minuten, att hela arbetsplatser fått besvär. Jag är väldigt, väldigt ledsen. För er skull, för min skull – och för min lille sons skull.
 

Förtalskampanjen har pågått i flera år, men eskalerat till helt orimliga nivåer sedan jag av Stockholms tingsrätt tilldömts ensam vårdnad om min och före detta hustruns son, nu fyra och ett halvt år gammal. Domstolen bekräftar därmed schweizisk domstols uppfattning samt svensk socialtjänsts vårdnads-, boende- och umgängesutredning.
 

Situationen är nu sådan att jag är på väg att få mitt liv förstört. Jag kan inte fullt ut sköta mitt arbete som författare, jag kan inte möta min publik utan att publiken och arrangören omedelbart dras in i den pågående kampanjen. Jag påminns varje dag genom spam, hatmejl och inlägg från hela världen om vad det är som pågår.
 

En ny lag som trädde i kraft i Sverige den 1 oktober har förbättrat de juridiska möjligheterna att lagföra denna typ av förföljelse. Min advokat Thomas Bodström har därför i dag på mitt uppdrag lämnat in en polisanmälan om olaga förföljelse, samt förtal och ofredande.
 

Jag har till idag av respekt för det lilla barnet inte velat bidra till att göra vår familjetragedi publik. Att jag nu likväl polisanmäler min sons mor gör mig oändligt ledsen. Jag försöker samtidigt se något hoppfullt i anmälan. Hoppet om att samhället tydligt markerar att den här typen av förföljelse inte är acceptabel. Hoppet om att den upphör. Hoppet om att det leder till samtal mellan mig, före detta hustrun och relevant myndighet om att återuppta umgänge med umgängesstöd. Hoppet om att vi den vägen kan bygga förtroende för varandra, ta saker vidare. Hoppet om att vår son, världens finaste pojke, kan få växa upp med en pappa – och en mamma.
Jonas Jonasson