”Folk firar på gatorna”

Uppdaterad 2011-08-22 | Publicerad 2011-08-21

Rebellerna har tagit över nästan hela Tripoli.

Strax efter midnatt nådde de Gröna torget.

– Vi möter inget motstånd. Folk väller ut på gatorna för att fira, rapporterar Sky News reporter Alex Crawford som reser in i huvudstaden tillsammans med rebellerna.

Nyhetskanalen Al-Jazira rapporterade strax före 23 på söndagskvällen att Gaddafis säkerhetsstyrka i Tripoli lägger ner sina vapen.

En kort stund efteråt kom uppgifterna om att sonen Saif al-Islam tillfångatagits. En timme senare rapporterade al-Jazira att Gaddafis äldsta son Mohammed har kapitulerat.

"Det är olagligt"

Regeringens informationsminister Musa Ibrahim höll strax efter klockan 23, svensk tid, en direktsänd presskonferens från Tripoli.

Han kritiserade Nato för att ha intensifierat bombningarna av Tripoli.

– Jag vill att världen bevittnar de brott som begås i Tripoli, säger Musa Ibrahim under presskonferensen.

– Nato borde inte ge stöd till en sida i ett inbördeskrig, det är olagligt.

Enligt informationsministern har dagens stider lett till 1300 döda och 5000 skadade.

– Sjukhusen hinner inte med.

"Regimen vittrar sönder"

Enligt Nato håller Gaddafi-regimen på att bryta samman.

– Vi kan se att regimen vittrar sönder, och ju fortare Gaddafi inser att han inte kan vinna det här kriget mot sitt eget folk, desto bättre, sade Natos taleskvinna Oana Lungescu enligt nyhetsbyrån TT.

– Det är han som är ansvarig för att konflikten startade och han bör bespara sitt folk ytterligare blodspillan, sade hon.

Nyheterna från Tripoli välkomnas av Sveriges utrikesminister.

På Twitter skriver Carl Bildt (M):

– Jag välkomnar varmt nyheterna som nu strömmar in från Tripoli. Gaddafi-klicken löses snabbt upp, skriver han.

Inget motstånd

Sky News reporter Alex Crawford reser in i Tripoli på en pickup tillsammans med rebellerna. Hon rapporterar att rebellerna inte möter något motstånd. Det fanns en rädsla för att Gaddafis styrkor kan ligga i bakhåll någonstans, rapporterar Washington Post. Men runt 03.30 på måndagsmorgonen uppgavs bara att enstaka strider ägde rum i staden.

Efter midnatt, svensk tid, nådde rebellstyrkorna Gröna torget. Rebellerna har nu kontroll över hela Tripoli förutom al-Aziziyah, Gaddafis starkaste fäste.

På torget firar de genom att skjuta salut, sjunga, dansa och vifta med rebellernas flagga.

Och ledaren för rebellstyrkorna, Mustafa Abdel Jalil, säger till Sky News att alla libyer får vara med och skapa framtiden.

– Vi ska skapa historia tillsammans, precis som vi har varit jämlika i lidandet av ett diktatorskap i 42 år måste vi nu vara jämlika i demokrati, säger han.

Striden inte över

Men Mahmud Jibril, en av Nationella övergångsrådets ledare, varnade för att det fortfarande fanns motståndsfickor kvar både i och utanför Tripoli, skriver TT.

– Striden är inte över ännu, sade han tidigt på morgonen i oppositionens tv-kanal.

Free Libya – Google My
Maps

Följ ämnen i artikeln