Nyheter

RÅ överklagar koppleridom

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Hårt kritiserad dom går vidare till Högsta domstolen

Mannen betalade för att ha sex med en 14-årig lätt förståndshandikappad flicka.

Men i hovrätten hävdade han att han trodde att flickan var äldre – och friades för våldtäkt mot barn.

Nu överklagar Riksåklagaren den kritiserade domen.

Mannen dömdes i tingsrätten för våldtäkt mot barn efter att ha köpt sex av den 14-åriga flickan i Malmö upprepande gånger. Men hovrätten kom till en annan slutsats och friade mannen. I rätten hävdade mannen att han trodde att flickan var äldre än 14 år.

Hovrättsdomen väckte stor uppmärksamhet och kritiserades hårt. Nu har riksåklagaren, RÅ, beslutat sig för att föra målet vidare till Högsta Domstolen.

"Stor osäkerhet"

Rå säger att det funnits en så pass stor osäkerhet om flickans ålder att mannen borde ha avstått från att ha samlag med henne.

– I det här målet har domstolarna kommit till olika bedömningar på i stort sett samma material. Det saknas direkt vägledande rättspraxis om hur bestämmelsen ska tillämpas och därför har jag överklagat hovrättsdomen i den delen, säger riksåklagare Anders Perklev.

I tingsrätten fälldes fyra av de tio åtalade. Tre män fick då fängelse i mellan ett och tre och halvt år för brotten grovt koppleri och våldtäkt mot barn. En fjärde fick böter för sexköp.

Hovrätten mildrade domarna, men det är bara den friade domen mot 35-åringen som kommer att överklagas.

Utnyttjades gång på gång

Enligt åtalet utnyttjades den 14-åriga förståndshandikappade flickan gång på gång under ett dygn i mars, då hon rymt till Malmö från ett fosterhem.

Övergreppen ska ha skett på en offentlig toalett i Rosengårds centrum, i en lägenhet i området och på en spelklubb i en annan del av Malmö.

Enligt åtalet gavs flickan droger och alkohol och hölls under bevakning av männen.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: