Nyheter

"Någon kan vara ute efter att skada SD"

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Aftonbladets Lena Mellin om de misstänkta dataintrången

Sverigedemokraterna påstås ha haft tillgång till vissa journalisters mejl.

Uppgifterna som har publicerats på ett Twitterkonto, är något som Aftonbladets Lena Mellin ser mycket allvarligt på.

– Det som är allvarligast av det vi känner till hittills, är att någon eller några har fått ta del av inloggningsuppgifter till journalister. Det betyder också att de kan ha fått tillgång till källskyddat material, vilket är väldigt allvarligt.

Uppgifterna om att Sverigedemokraterna kan ha haft tillgång till journalisters mejl, har publicerats på Twitter av någon som utger sig för att vara riksdagsledamoten William Petzäll, tidigare Sverigedemokrat.

Han säger dock via sin advokat till Aftonbladet att han inte ligger bakom informationen.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund förnekar att partiet ska ha haft tillgång till journalisters mejl.

Ödesdigra konsekvenser

Men oavsett vem som har haft tillgång till journalisternas mejl, är uppgifterna allvarliga.

– Nu verkar det som om alla de här inloggningsuppgifterna som hittills har spritts på Twitter är inaktuella. De har använts tidigare, men inte längre. Men det är allvarligt att någon utomstående har kunnat gå in i andra människors datorer, även om det är tre, fyra år sedan. Det handlar om journalister i det här fallet, som enligt grundlagen ska skydda sina uppgiftslämnare.

Om uppgifterna på Twitter stämmer, att SD har haft tillgång till vissa journalisters mejl, vad innebär det för partiet?

– Om det är Sverigedemokraterna som ligger bakom det här, vilket de kraftigt förnekar, så är det en skandal utan dess like i så fall. Om det vore sant, skulle det ge ödesdigra konsekvenser för Sverigedemokraterna. Men de förnekar det och det finns ingen annan, förutom den här anonyme twittraren, som säger att de ligger bakom det här.

Skada Sverigedemokraterna

Riksdagsledamoten William Petzäll, tidigare Sverigedemokrat, kallar sig numera för politisk vilde. Han tvångsvårdas just nu på ett LVM-hem för sitt missbruk och hans advokat Anna Heurlin uppger att han varken har tillgång till dator eller telefon.

Om det inte är William Petzäll som twittrar, utan någon som utger sig för att vara han, vad kan upphovsmannen i så fall ha för motiv?

– Ett motiv kan vara att skada Sverigedemokraterna. Någon kanske utger sig för att vara en avhoppad William Petzäll som sagt att han ska motarbeta sitt gamla parti, och utnyttjar det för att sprida uppseendeväckande uppgifter. Men som sagt, det verkar inte som om de kommer från Sverigedemokraterna och i alla händelser inte från William Petzäll. Jag tror att avsikten är att skada Sverigedemokraterna.

Vem skulle kunna ha ett sådant motiv?

– Exempelvis olika vänstergrupper. Det finns en hård argumentation där från autonoma och andra vänstergrupperingar mot Sverigedemokraterna.

"Väldigt tråkigt"

Lena Mellin ser i dagsläget inte att de misstänkta dataintrången skulle kunna ge några andra politiska konsekvenser.

– Inte just nu, eftersom vi inte vet vem eller vilka som står bakom det här. Däremot är det väldigt tråkigt att man har kunnat få ta del av inloggningsuppgifter hos anställda på flera stora mediaföretag. Det är oerhört trist, även om uppgifterna nu är gamla. En gång i tiden fungerade de ju.

SD hävdar själva till TT att de skulle ha agerat "ganska mycket annorlunda i en rad frågor genom åren" om de haft tillgång till journalistmejlen. Hur ser du på det?

– Det är en extremt märklig utsaga. Det framgår av samtliga tidningar vilka mejladresser deras reportrar har.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert: