Nyheter

Skolk ska synas i betyget

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Regeringen kör över experterna

Skolk i betyget. Från och med höstterminen 2012 kommer inte bara elevernas kunskaper att visas i betyget.
Skolk i betyget. Från och med höstterminen 2012 kommer inte bara elevernas kunskaper att visas i betyget.

Regeringen kör över experternas varningar.

Nu ska skolk återinföras i betyget.

– Att eleverna inte är närvarande är en orsak bland flera att resultaten sjunker, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP), till Svenska Dagbladet.

Folkpartiet har drivit frågan om att skolk ska synas i betyget i över ett decennium. Och trots invändningar från bland annat Skolverket, Skolinspektionen och barnombudsmannen har regeringen nu beslutat att skriva om skolförordningen så att det blir möjligt att föra in skolket i terminsbetyget, uppger Svenska Dagbladet.

Inte i slutbetyget

Skolket ska synas i betyget från höstterminen 2012 när betyg också börjar ges från årskurs 6. Skolknoteringar ska sedan finnas med upp till gymnasiet – men inte i slutbetyget.

– På ingen arbetsplats i vuxenlivet kan man komma och gå som man vill. Det ska man inte kunna göra i skolan heller, säger utbildningsminister Jan Björklund till Svd.

Omstritt

Beslutet är mycket omstritt och förslaget har tidigare mött hård kritik.

Skolverket anser att det är det svårt att avgöra vad som är skolk, och Skolinspektionen påpekar att skolket skiljer sig kraftigt åt i lärares och skolors rapportering.

Även oppositionen reagerar på skolkbetyget

– Att skuldbelägga dem som är hemma, när vi inte vet orsaken, tycker jag är för hårt, säger Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt till Svd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Skolgranskning
Publisert: