Bankekonomer tror på lägre bopriser

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Colourbox
SEB tror på ett boprisfall på 10 procent de närmaste två åren, men utesluter inte att fallet kan bli betydligt större.

SEB tror på ett boprisfall på 10 procent de närmaste två åren, men utesluter inte att fallet kan bli betydligt större.

Även Swedbank ser nedåtgående priser framför sig. Mäklarföretagen håller inte riktigt med.

– Vi tror att vi kommer att få se en prisnedgång på 10–15 procent det närmaste året. Vi räknar med en gradvis nedgång men det kan komma snabbare i höst också, säger Håkan Frisén, chef för ekonomisk analys på SEB.

Hur stor är risken för ett ännu större fall för bopriserna?

– Det är ganska ovanligt med sådana här måttliga prisnedgångar, det kommer ofta en negativ spiral där prisfall ger ökad försiktighet och bristande framtidstro och då blir det lite högre nedgångar.

– Sedan är de internationella riskerna stora, så svensk ekonomi kan av det skälet få sig en törn och då får bostadsmarknaden också en större nedgång. Jag skulle säga att det är ungefär 30 procents sannolikhet för att vi får en nedgång som är ungefär dubbelt så stor som i vår huvudprognos, säger Frisén.

Trögare bomarknad

Mäklarna har märkt av en större tröghet på bostadsmarknaden den senaste tiden, enligt Peter Pütsep, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– Det vore ju fel att avfärda det SEB skriver. De nämner en rad negativa faktorer, och om samtliga slår ut pekar ju naturligtvis mycket på att det kan bli en prisnedgång. Men utvecklingen är väldigt osäker, säger han och tillägger att det i september nog blir tydligare vart priserna är på väg.

Lars-Erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån, tror däremot på stabila priser, bland annat eftersom den svenska bostadsmarknaden har väldigt små inslag av spekulation jämfört med länder som haft rejäla bostadsbubblor.

Pressade storstadsbor

Swedbanks boindex, som mäter hushållens köpkraft på bomarknaden, steg något under andra kvartalet i år. Ett värde över 100 för boindex visar att hushållen har råd med sitt boende.

– Om boindex går under hundra brukar vi något senare kunna se ett fall på husprismarknaden, säger Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank.

Boindex försämrades dock i storstadsregionerna och ligger där långt under 100.

– Många hushåll får nu betala betydligt mer av sin inkomst till bolåneräntor och har sämre råd med annat.

Prisutvecklingen framöver hänger bland annat på om Riksbanken kommer att höja räntan långsammare.

– Det skulle i så fall kunna dämpa fallet på husmarknaden, säger Hermansson.

TT

Publicerad: