Livsfarlig bakterie hittades i korv

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Varmkorven ska inte ätas kall - stor hälsorisk.

Återkallas Icas varmkorv 630 gram med bäst-före-datum 14 och 16 september återkallas efter att man påträffat listeria vid en rutinkontroll.
Foto: ICA
Återkallas Icas varmkorv 630 gram med bäst-före-datum 14 och 16 september återkallas efter att man påträffat listeria vid en rutinkontroll.

Både Ica och Lithells har hittat bakterien Listeria i sina varmkorvar.

Korvarna tillagades i förra veckan och har sålts i butik i högst tre dagar.

Nu återkallas samtliga partier från hela Sverige.

Under en rutinkontroll i Lithells korvfabrik i Sköllersta två mil utanför Örebro gav analysresultaten utslag. Både Icas och Lithells varmkorv innehöll bakterien listeria.

Provsvar tog fyra dagar

Varmkorven producerades under onsdag-fredag i förra veckan. På fredagen skickades det första partiet ut till butiker i hela Sverige och det sista i går.

– Vi fick provsvaren i dag, men nu går det inte att köpa korven längre, säger Johanna Stiernstedt, Icas kvalitetschef.

Korven stoppas i kassan.

Kommit in från naturen

Ica och Lithells varmkorv tillverkas i samma lokaler i Sköllersta. Det är oklart hur bakterien letat sig in i fabriken - men troligen via livsmedel eller naturen.

– Ica har sitt recept och artikelnummer, men har samma produktionslinje. Listeria finns i princip överallt i naturen, men ska inte finnas i den höghygienzon där vi packar korv, säger Jussi Kasomaa, Lithells kvalitetschef.

Ska inte ätas kall

Enligt honom rör det sig bara om låga halter av listeria. I dagsläget är korven ingen hälsorisk.

– Eftersom korven har lång hållbarhet finns det risk att bakterien växter till sig. Det är ingen hälsorisk nu, men kan bli längre fram, säger Jussi Kasomaa.

Listera dör vid 70 grader. Bara korven kokas eller steks tillräckligt ska det inte vara någon fara. Däremot bör man undvik att smaka på en snutt kall korv.

I värsta fall kan en listeriainfektion vara dödlig bland riskgrupper med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida, enligt Livsmedelsverket.

Det här var första gången Lithells drabbades av ett listeriautbrott i någon av bolagets fabriker.

Publicerad: