"Vi håller inte med"

Fotbollssverige rasar mot Hegerfors hån

Arne Hegerfors säger att fotboll är för komplicerat för kvinnor.

Nu rasar fotbollssverige mot den folkkäre sportkommentatorn.

– Det talar för sig själv sådana där uttalanden. De är egentligen för dumt för att kommentera, säger Marika Domanski Lyfors, tidigare tränare för damlandslaget i fotboll.

Arne Hegerfors är middagsvärd i kvällens avsnitt av "4 stjärnors middag" i Kanal 5 och upprör inte bara middagsgästerna med sina uttalande under en diskussion utan också fotbollssverige.

Han hävdar att fotboll är komplicerat – och därmed inget för kvinnor.

– Det håller jag absolut inte med om. Att kvinnor har svårare för fotboll än män anser inte jag, säger Lars-Åke Lagrell, 71, ordförande i fotbollsförbundet.

Fotbollsdamerna häpnar

Den folkkäre sportkommentatorn får även Marika Domanski Lyfors, 51, att rasa. Hon tycker att Arne Hegerfors uttalande talar för sig självt.

– Det är för dumt för att kommentera. Jag tycker absolut inte att fotboll är för komplicerat för kvinnor, säger hon.

– Ett sådant här uttalande talar för sig själv. Jag tänker inte ens argumentera för det, säger Marika Domanski Lyfors.

Även fotbollsspelaren Josefine Öqvist som spelar i damlandslaget förvånas över uttalandet.

– Det låter som ett klumpigt uttalande. Det är väl klart att damer förstår fotboll, säger hon.

Flest tittare på damfotboll

Sportkommentatorn säger också i programmet att fler tjejer tittar på ishockey istället för fotboll "för att den idrotten är lite lättare att förstå och den är lite roligare".

Lars-Åke Lagrell kontrar.

– Den match som samlat flest tittare i Sverige oavsett idrott och kön var damfotbolls-VM 2003, USA mot Sverige. Det är ett påstående som Arne ryckt ut och påstod. Det är sannolikt hans uppriktiga uppfattning, säger Lars-Åke Lagrell.

"Har inte samma styrka"

Däremot har inte damfotbollen samma publikstöd på arenorna. Det är Lagrell och Hegerfors överrens om. I det avseendet är damfotbollen i ett underläge, säger Lagrell. Det märks om inte annat i publiksiffror och ekonomi.

– De har inte heller samma styrka men det går inte på något sätt att påstå att herrfotboll är mer underhållande. Fotboll är ett spel och där har man rätt att ha en subjektiv bedömning. Jag respekterar Arne Hegerfors åsikt, men jag delar inte hans åsikt, säger Lars-Åke Lagrell.

Publisert: