Vit Suzuki ledde CIA till bin Ladin

avAnders Munck

Två agenter kände igen mannen som färdades i en vit bil av märket Suzuki, liknande den på bilden ovan. Detta ledde USA på spåren till Usama bin Ladins gömställe.

CIA hade jagat bin Ladin i 15 år.

Till slut blev en vit Suzuki hans fall.

Bilen ledde CIA till terrorledarens hus.

USA och underrättelsetjänsten CIA hade lagt ner enorma resurser på att spåra Usama bin Ladin. Trots det hade jakten stått still i flera år.

Följde efter vit Suzuki

Men i juli förra året fick man äntligen napp. Två pakistanska agenter i Peshawar kände plötsligt igen mannen som färdades i bilen framför deras. De skrev ner bilnumret.

Händelsen kom att bli ledtråden som kom att lösa på den stora gåtan var Al Qaida-ledaren bin Ladin befann sig. I bilen, en vit Suzuki, satt nämligen Abu Ahmad, den man CIA misstänkte var terrorledarens närmaste medarbetare och kurir, skriver New York Times.

Enligt Huffington Post hade CIA blivit tipsade om var Ahmad kunde befinna sig genom att avlyssna ett telefonsamtal mellan honom och en medhjälpare.

Stannade vid stort hus

CIA bevakade bilen och Ahmad.

Till slut satte bilen kurs mot Abbottabad. Den körde längs en smutsig grusväg, och  stannade vid ett hus 5 mil från huvudstaden Islamabad. Huset stack ut från mängden. Det var större än andra i området och omringat av stängsel och en hög mur. Byggnaden sattes under hård bevakning under månader.

Efterhand upptäckte CIA att invånarna i huset betedde sig märkligt. De gick nästan aldrig gick ut. Soporna slängdes inte utan eldades på baksidan. De boende hade varken internet eller telefon.

”Det var elektriskt”

De ansvariga för operationen inom CIA anade att de hade hittat rätt: Chansen var stor att bin Ladin gömde sig i byggnaden.

– Det var elektriskt. I så lång tid hade vi försökt hitta honom och plötsligt var det bara som ”Wow här är han”, säger en tjänsteman inom CIA som var en av få som kände till operationen, till New York Times.

Åtta månader senare iscensattes den militära operationen på order av president Barack Obama. Och förrgår kom beskedet: Terrorledaren som gäckat CIA och andra underrättelsetjänster över hela världen var död.
 

ARTIKELN HANDLAR OM