Nyheter

FBI utreder hackerattack mot IMF

Av: 

Magda Gad

NYHETER

Utländsk regering kan ha kommit över "politisk dynamit"

En utländsk regering kan ligga bakom hackerattacken mot IMF – och politiskt känsligt material kan ha läckt ut, skriver Bloomberg News.

FBI ska nu utreda dataintrånget.

Internationella valutafonden, IMF, som har hemliga uppgifter om många länders ekonomi, har blivit utsatt för en stor och avancerad hackerattack.

Enligt Reuters var målet att installera ett spionprogram – som fiskar information från systemet.

Bloomberg News skriver att en utländsk regering tros ligga bakom attacken.

Vilket land det skulle vara framgår inte.

IMF vill inte berätta om något känsligt material har läckt ut, men en källa har sagt till New York Times att intrånget "var mycket allvarligt".

Politisk sprängkraft

Valutafonden låg bakom de ekonomiska räddningsprogrammen i Portugal, Grekland och Irland – och har även känslig information om andra länder som står på randen till en finansiell kris. Information som kan påverka valutakurser.

IMF har också uppgifter om hemliga förhandlingar med olika nationella ledare. Flera vilka, enligt en IMF-källa, "är politisk dynamit för många länder".

Världsbanken höjde säkerhetsnivån

Hackerattacken mot IMF var så omfattande att Världsbanken stängde ner det nätverk som tillåter de två institutionerna att dela information med varandra.

Enligt en talesperson för Världsbanken var det en åtgärd som gjordes "av säkerhetsskäl".

FBI har nu kopplats in för att utreda fallet. 

Intrången i IMF:s datasystem ska ha pågått i flera veckor, och börjat redan före den 14 maj, då tidigare IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn anklagades för sexuella övergrepp.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: