Skandalmejlet kan rädda Anna

Av: Eric Tagesson, Josefin Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter diplomatens påhopp ska svenskans fall granskas på nytt i Grekland

1 av 5 | Foto: Foto: TV4
TACKAR Anna är tacksam för allt stöd hon fått från svenska folket.

Den sparkade toppdiplomaten kan bli Annas räddning.

Nu ska hennes fall granskas på nytt i Grekland.

– Hon är oerhört tacksam för det stöd hon fått av svenska folket, säger hennes juridiska ombud.

Den grekiska handelsattachén Vassilios Bakalis fick omedelbart lämna Sverige efter sina förnedrande uttalanden om svenska kvinnor med anledning av fallet Anna.

Hans uttalande – tillsammans med den stora uppmärksamhet fallet fått – kan ha räddat henne från förtalsåtalet efter att hon anmält en våldtäkt på den grekiska ön Samos 2009.

I går meddelade Greklands justitieminister Haris Kastanidis att han beordrat Högsta domstolens åklagare att utreda om något fel har begåtts i fallet. Justitiedepartementet skriver att alla svenskar ”kan känna sig trygga i att grekiska rättsföreträdare utför sina plikter samvetsgrant”.

Mår dåligt

Anna är i 50-årsåldern och bosatt i en stad i Mellansverige. Hon mår än i dag mycket dåligt efter det som har hänt, men är samtidigt lättad efter gårdagens besked från justitieministern.

– Hon är förhoppningsfull om att det här kommer att få en korrekt rättslig prövning. Vi hoppas att åtalet mot henne ska dras tillbaka, eftersom det vilar på en orimlig grund, säger hennes juridiska ombud Gunilla von Wachenfeldt.

Anna hälsar att hon är tacksam för den uppbackning hon fått under de senaste dagarna.

– Hon vill tacka Aftonbladets läsare för stödet, jag vet att hon har läst era artikelkommentarer, och även för det inofficiella stöd hon fått från svenska myndigheter.

Lägger locket på

Utöver ett officiellt uttalande har den grekiska ambassaden i Sverige lagt locket på. Aftonbladet har förgäves sökt ambassadören Aliki Hadji.

Informationsavdelningen på grekiska utrikesdepartementet i Aten hänvisar till ambassaden i Stockholm och har trots

löfte valt att inte återkomma för en kommentar.

Anna är fast besluten att fortsätta sin kamp för rättvisa.

– Hon säger att det absolut värsta hon varit med om i hela sitt liv är den där natten på Samos. Hon var övertygad om att hon skulle dö. Men hon har klarat det.

Publicerad: