”Nordpolens kyla tär på psyket och kroppen”

NYHETER

Ett ögonblick...

Foto: Jonathan Wiberg, Ola Skinnarmo samt Jonathans pappa Johan Wiberg.

...Jonathan Wiberg, 15, som blev den yngsta svensk som åkt skidor till Nordpolen.

I går kväll firade han tillsammans med äventyraren Ola Skinnarmo och en kall cola.

Foto: Terrängen var stundtals besvärlig för sällskapet.

– Får jag chansen skulle jag göra om det tusen gånger om. Det är jordens mest ogästvänliga del. Förutom de som utför expeditioner finns inga människor. Det kändes snopet när fem kanadensare slagit upp ett tält där, men isen driver så fort att efter en halvtimme var de femhundra meter bort. När vi gick till polen var vi ensamma.

Vad var klockan när du nådde målet?

– Fem i halv fyra på eftermiddagen 11 mars kom vi till Nordpolen. Vi stannade för 45 minuter fotografering och glädjestund. Sen skidade vi en halv kilometer bort och sov en natt. Helikoptern hämtade oss i morse.

Du hoppade direkt i duschen efter turen till Nordpolen – för att bli varm eller ren?

– Främst ren, men det var skönt efter fem nätter på isen i många minusgrader att känna värme direkt mot kroppen. När det blåste som mest var det -30. Det gick an när man åkte på skidor men det var kallt när man skulle sätta upp tält. Många gånger skallrade jag tänder. Kylan tär både på psyket och kroppen.

Beskriv hur det såg ut.

– Det är en otrolig häftig miljö. I och med att isen rör sig mot Arktis hela tiden, trycks ihop eller dras isär, är det tuff terräng att ta sig igenom. Vi klättrade över en meter höga vallar eller gick försiktigt över nyfruset vatten. Ola (Skinnarmo) är en duktig guide så han valde den enklaste vägen.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Nu är vi på Svalbard så en god middag och något kallt att dricka. En kall cola.