Nyheter

Bad till Allah – skonades

Av: 

Lisa Röstlund

Victor Stenquist

NYHETER

Rysk diplomat överlevde FN-attacken efter bön

Den ryske diplomaten Pavel Ershov överlevde fredagens FN-attack.

Han var en av få utlänningar som skonades.

Räddningen: Han bad till Allah.

Pavel Ershov är chef för UNAMA:s högkvarter i Mazar-e-Sharif, och var den förste som larmade om massakern. Det var Ershov själv som instruerat säkerhetsstyrkor att inte skjuta på demonstranterna, då han var orolig att de skulle storma FN-kontoret.

Ershov blev sedan attackerad av uppretade demonstranter när han gått ut och försökt förhandla med deras ledare för att lugna situationen.

Bad på arabiska

Enligt en polis vid huvudingången blev den ryske diplomaten i stället nedslagen och sparkad på. Men hans bön räddade hans liv.

– När demonstranterna attackerade honom sa han på arabiska ”det finns ingen gud utom Allah”, och hans liv skonades, säger polisen enligt Telegraph.

När Ershov undkommit demonstranterna ringde han ambassadör Krister Bringéus, chef för den civila verksamheten vid den svensk-finska basen i Mazar-e-Sharif

– Han sa "We are under attack, Krister. We are under attack", och jag kunde höra skottutväxling i bakgrunden, säger Krister Bringéus till Aftonbladet.

Bringéus slog larm till den militära ledningscentralen och ringde tillbaka.

– Han var naturligtvis väldigt skärrad och ropade. "Yes. We are under attack", innan kontakten bröts.

Sållade ut utlänningar

Afghansk polis och säkerhetsstyrkor kontaktades och den svenska militärstyrkan sattes i beredskap, 3 kilometer från FN-högkvarteret.

– Men de afghanska säkerhetsstyrkorna ville inte att vi skulle rulla ner på stan. De var väldigt angelägna om att det här var en afghansk uppgift att lösa.

Enligt Krister Bringéus var sättet som personalen dödades på en utstuderat och målmedvetet.

– Alla afghaner vid kontoret klarade sig. Även om de misshandlades svårt, så blev de inte avrättade. Det skedde en konsekvent, strategisk utsållning av utländska medarbetare, säger han.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter