Värmen på besök

Ta chansen att njuta nu
– sedan blir det kallt igen

Sugen på att grilla i vårsolen?

Passa på nu.

Vårvärmen tittar förbi under veckan, men redan i helgen slår det om och ny kalluft strömmar in.

Egentligen är våren sen.

Så här dags på året borde den ha nått södra Skånes kust, men det har den inte. Och det är oklart när den har tänkt att dyka upp.

– Tittar man framåt kommer den inte den närmaste veckan i alla fall, säger meteorolog Daniel Fredriksson vid Storm Geo.

En varm vecka

När meteorologer pratar om vår menar de när dygnsmedeltemperaturen är över noll grader sju dagar i streck. Det räcker alltså med några kalla dagar mitt i en varm period för att försena vårens ankomst.

Så även om den meteorologiska våren är försenad finns det ljuspunkter för värmeälskare. Under onsdag, torsdag och fredag drar ljummen luft över landet. Dagtid blir det plusgrader i nästan hela landet och flera fina grillchanser.

Ingen mer iskyla

– Men i helgen kommer ett omslag. Då passerar ett lågtryck som kan ge snö i mellersta Sverige. Sedan strömmar kallare luft ner igen. Då blir det minusgrader även dagtid, säger Fredriksson.

Årets vinter var en av de allra kallaste på länge. I till exempel Malmö var det -22,2 grader som värst, vilket är det kallaste sedan 1958.

Så deprimerande temperaturer slipper vi dock handskas med fler gånger den här säsongen.

– Det blir ingen svinkyla som vi haft tidigare. Våren är visserligen nyckfull och full av bakslag, men sannolikheten för det är mycket liten.

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och Företag
Publisert: