Gaddafi fortsätter framåt

Gaddafis styrkor fortsatte att avancera på fredagen. I ett pr-jippo bussades hundratals utländska journalister in i den tidigare rebellkontrollerade staden al-Zawiya för att visa att regimen har kontrollen.

På flera andra håll rasade striderna och vårdpersonal vädjade om internationell hjälp.

I den i övrigt öde och svårt sargade staden al-Zawiya möttes de utländska reportrarna av regimtrogna demonstranter som skrek "Jag älskar Gaddafi" på engelska. al-Zawiya är en av två större städer i västra Libyen där rebeller öppet har utmanat Gaddafi och staden har omväxlande hållits av regeringsstyrkor och rebeller den senaste veckan.

Oklart i oljestad

I oljestaden Ras Lanuf i öster pågick samtidigt såväl ett fysiskt krig som ett propagandakrig. Båda sidor påstod sig ha tagit över kontrollen, men sjukvårdskällor uppgav för AFP att rebellerna drivits ur staden med undantag för små motståndsfickor. Samtidigt rapporterades flygattacker både i Brega och al-Uqayla.

– Var är alla internationella organisationer? undrade läkaren Awad al-Ghweiry, som höll igång en klinik med frivillig personal ett par kilometer öster om fronten vid Ras Lanuf.

– Internationella Röda halvmånen har fortfarande inte anlänt. Vi har sett många döda människor bakom fronten, men på grund av beskjutningen har vi inte kunnat hämta dem. Om Röda halvmånen vore här hade vi kunnat göra det.

Illa i Misrata

I den av rebeller intagna staden Misrata, 15 mil öster om Tripoli, beskrev vittnen en svår situation.

– Det ligger döda och skadade på gatorna, sade 27-årige sudanesen Osman, som lämnade staden i torsdags kväll.

– Butikerna är stängda, det finns inga människor på gatorna, bara revolutionärerna med vapen och de skjuter på libyska soldater och på svarta som de tar för legosoldater.

Över 250 000 människor har flytt från Libyen till grannländerna sedan revolten inleddes i mitten av februari, enligt en källa inom FN:s humanitära samordning.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM