Robot når jättekrater på Mars

Publicerad 2011-08-08

Opportunitys bana mot jättekratern Endeavour på Mars. Infällt: illustration av Opportunity.

Nasa gör nya framsteg på Mars.

I morgon når roboten "Opportunity" en enorm krater på planeten – det viktigaste målet sedan landningen 2004.

– Det är kilometer av intressant geologi att upptäcka, säger projektledaren John Callas.

De två Nasa-robotarna "Spirit" och "Opportunity" landade 2004 på motsatta sidor av Mars för vad som skulle bli ett tre månader långt uppdrag.

Men projektet pågår fortfarande.

En robot "dog"

I maj slutade resan för "Spirit". Den hade fastnat i sand och hade inte hörts av på mer än ett år.

Snart når tvillingroboten "Opportunity" det viktigaste målet sedan landningen på planeten – den 22 kilometer breda kratern "Endeavour" nära ekvatorn på Mars.

– Jag är så exalterad, vi har kört så länge, säger Ray Arvidson som är med i projektgruppen, till AP.

Spenderar år på platsen

Om allt går enligt planerna kommer roboten att rulla upp till kanten av kratern i morgon.

– Vi kommer troligtvis att tillbringa år på den här platsen. Vilken destination. Det är inte bara ett ställe, det är kilometer av intressant geologi att upptäcka, säger projektledaren John Callas på Nasa.

Kratern blir troligtvis slutdestinationen för "Opportunity" och den kommer att tillbringa flera månader med att avbilda kratern som delvis är fylld med sten och sediment.

Ska undersöka lermineraler

Men roboten kommer inte att köra igenom kratern eftersom det finns risk att den fastnar. I stället kommer den att köra söderut längs kanten i jakt på lermineraler som man tror bildas under blöta förhållanden. Det är första gången lermineralerna kommer att undersökas från marken, enligt AP.

Roboten, som har sex hjul, har kört runt sedan 2008 då den tog sig upp ur en mycket mindre krater och rullade söderut mot "Endeavour".

Farliga hinder längs vägen

Men forskarna var osäkra på om roboten skulle lyckas ta sig ända fram.

Den drygt 11 kilometer långa färden har tagit längre tid än forskarna trodde. Roboten, som har fått köra baklänges för att förhindra att framhjulen skulle slitas ut, har på grund av farliga hinder i vägen fått köra en nästan dubbelt så lång väg för att nå målet.

Nasas utforskningsprojekt av Mars pågår för att undersöka om delar av planeten tidigare varit så blöta att det funnits förutsättning för liv.

ANNONS