Man död efter kravallerna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

16 000 poliser ska stoppa upploppen i London

En kvinna ses hoppa ur ett brinnande hus på Surrey street i London.
Foto: all over press
En kvinna ses hoppa ur ett brinnande hus på Surrey street i London.

Kravallerna i London har krävt sitt första dödsoffer.

525 personer har gripits och oroligheterna har spridit sig över landet.

I kväll sätts 10 000 extra poliser in i London för att försöka få ett slut på vad som beskrivs som de värsta upploppen i England på decennier.

Foto: Reuters
Sony brinner Enligt BBC tillhör den stora lokal som står i brand elektronikjätten Sony.

Affärer är plundrade, områden förstörda och byggnader nedbrunna.

I dag dog en 26-årig man från Croydon som hittades skjuten i en bil i stadsdelen i södra London i går kväll. Vid 13-tiden i dag meddelade polis att mannen avlidit av sina skador, skriver The Guardian.

16 000 poliser i London

Vid 14.30-tiden på tisdagseftermiddagen meddelade polisen att 450 personer gripits i London. Fler än hundra av dem har redan åtalats. 

Upploppen blir allt mer våldsamma och allt fler stadsdelar drabbas.

I kväll sätts 16 000 poliser in i London i ett försök att lugna ner situationen. Det är 10 000 fler än normalt och all ledighet för poliser har ställts in.

– Det här är ren och skär kriminalitet, och den måste bli konfronterad och besegrad, sa premiärminister David Cameron i ett uttalande utanför 10 Downing Street i dag.

Parlamentet kallas till debatt

I går kväll ställde han in sin semester för att återvända till London på grund av oroligheterna.

– Chockad över scenerna i delar av London och Birmingham. Vi behöver starkt polisbemötande för att återställa lugnet, samt för samhällen att arbeta tillsammans, skrev han i går på mikrobloggen Twitter.

David Cameron uppgav i dag också att parlamentet kommer att återkallas på torsdag så att kravallerna som spridit sig runt om i England kan debatteras, skriver The Guardian.

Svenska ambassaden i London uppmanar nu svenskar i områden där det förekommer oroligheter till försiktighet. Eftersom kravallerna hastigt spridit sig bör svenskarna också hålla sig uppdaterade via media, skriver UD på sin hemsida.

Vill ta tillbaka sina gator

Både Facebook och Twitter används för att mobilisera volontärer som tröttnat på upploppen och vill återta sina gator, rapporterar brittisk media. Nätkampanjen ska samla folk som vill hjälpa till att städa upp på gatorna.

På flera håll i London har företag skickat hem sin personal under dagen och affärer stängs igen.

Polisen har tidigare bett föräldrar hålla sina barn borta från gatorna i London.

– Det är av största vikt att människor kommer bort från gatorna så att polisen kan ta tag i de brott som händer framför ögonen på dem, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Oroligheterna sprider sig

Kravallerna som startade i Tottenham i norra London i lördags har sedan dess spridit sig till ett flertal stadsdelar i staden, men också till andra städer i landet. I Birmingham, Bristol och Liverpool har hundratals unga plundrat affärer och förstört bilar och fastigheter. I Birmingham har 35 personer gripits.

I Glasgow har polisen tagit en 16-årig pojke efter att han uppmanat till upplopp i staden på Facebook, uppgav Sky News vid 15.30-tiden.

Förutom poliser på plats på gatorna jobbar också femhundra poliser med att utreda upploppen, något som gör det till den största brottsutredningen någonsin i Storbritannien, enligt Sky News.

Polisen säger att de kommer att publicera bilder från övervakningskameror för att kunna identifiera de ungdomar som medverkat i plundringarna.

Publicerad: