Nytt sätt att lagra solenergi ger hopp

avAnna Petersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Processen liknar naturens egen fotosyntes

Foto: JOHAN FURUSJÖ

Hittills har vi bara kunnat utnyttja solen som energikälla under den varma tiden på året. Men nu har forskare lyckats lagra solljus långsiktigt.

Upptäckten spås kunna bli mycket värdefull i kampen mot klimathotet.

Metoden att lagra solenergi över lång tid har skapats av professor Daniel Nocera och hans medarbetare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT). Nyligen presenterades deras rön i tidskriften Science.

– Solenergi har alltid varit begränsad och svår att komma åt. Nu kan vi på allvar tänka på solenergi som en fri energikälla och något vi kan använda inom en snar framtid, säger Nocera till MIT.

Tillgång till starkaste energikällan

Enligt artikeln på MIT: s hemsidor så täcker den solenergi som träffar jorden under en timme hela jordens energibehov under ett år.

Metoden kan liknas vid en konstgjord fotosyntes. Genom den kan forskarna lagra energi i storskaliga nivåer så att den kan användas när solen inte värmer.

Klyva vattenmolekyler

– Det handlar om att man kan klyva vattenmolekyler och härma den kemiska process som sker i växterna under fotosyntesen, säger professor Gunnar Lidén.

Inne i växterna flyttas vätekärnorna runt i ett mönster som gör att växterna kan binda solenergi och omvandla det till kemisk energi.

– Forskarna vill åt vätgasen eftersom den är energibärande, säger Gunnar Lidén, professor i kemiteknik i Lund.

Kan användas inom tio år

Nu ska det alltså gå att framställa vätgasen till en låg kostnad. Men det är fortfarande mycket forskning kvar eftersom det finns fler problem att lösa:

– Det gäller inte bara att lagra energin utan också omvandla den när den sedan ska ut.

Forskarna på MIT tror att energikällan kan bli verklighet om tio år.

– Även om det rör sig om långsiktig forskning är den oerhört värdefull, särskilt eftersom oljan håller på att ta slut, och eftersom solenergin inte har några slaggprodukter, säger Gunnar Lidén.

Publicerad: