Långa fängelsestraff för brutalt bajonettmord

avTT

Foto: Anders Wiklund/TT
Två män döms till långa fängelsestraff för att ha mördat en 41-årig man i Hylte kommun. Arkivbild.

Beväpnade med en köttyxa, bajonett och spikklubba dödade de båda männen en 41-årig man.

Den 18-årige mannen utdelade det dödande bajonettsticket i hjärtat, men även 35-åringen anses skyldig till mordet. Nu döms männen till långa fängelsestraff.

Den 35-årige mannen döms till fängelse i 17 år medan 18-åringen döms till 8,5 års fängelse.

– Vi kommer att överklaga den här domen, säger Irene Lind, försvarsadvokat till 35-åringen, till P4 Halland.

Stick i hjärtat

Det var i mitten av september i fjol som 18-åringen och 35-åringen bröt sig in i en lägenhet på en mindre ort i Hylte kommun. Där gick duon till attack mot två män – 53 och 41 år gamla – med en köttyxa, bajonett och en spikklubba.

Den 41-årige mannen avled av sina skador på sjukhus och enligt domen från Halmstads tingsrätt var det 18-åringen som dödade offret med ett bajonettstick i hjärtat. Rätten anser dock att även 35-åringen är skyldig till mord eftersom det är bevisat att de båda har skadat 41-åringen med vassa tillhyggen och att de i övrigt "har agerat tillsammans och i samförstånd".

Männen åtalades även för mordförsök på 53-åringen, men rätten dömer enbart 35-åringen för grov misshandel. Tingsrätten anser inte att det är bevisat att 18-åringen utövat något våld mot 53-åringen.

"Inte nöjd"

Han döms dock för grovt övergrepp i rättssak sedan han, med en blodig kniv i handen, dödshotat mordoffrets flickvän för att hindra henne från att larma polisen. Den yngre mannen överväger nu att överklaga domen.

– Han är inte nöjd med utgången. Hur vi kommer att angripa det i detalj vet jag inte i nuläget, men jag utgår ifrån att vi kommer att överklaga, säger hans försvarsadvokat Göran Ruthberg till SVT Nyheter Halland.

Totalt i målet utdöms skadestånd på närmare 300 000 kronor.