Överrepresenterat av illegala fildelare

Tre procent av världens illegala fildelare finns i Sverige.

Sett till ländernas storlek är Sverige därmed överrepresenterat bland de illegala fildelarna.

– Det är tragiskt, säger IT-säkerhetsexperten Per Hellqvist.

Symantec har kartlagt den svarta marknaden på Internet. I rapporten, som presenterades på måndagsmorgonen, framgår att Sverige ligger långt framme när det gäller piratkopiering.

Tre procent av världens illegala fildelare finns i Sverige.

– Vi har fått kulturen att det är ok att ladda ner. Man vet att det är fel, men inget händer när man laddar ner hemma. Det är ingen som ser vad man gör och och alla verkar göra det. Det är tragiskt att höra de här siffrorna, säger Per Hellqvist, IT-säkerhetsexpert vid Symantec.

Inte film och musik

Undersökningen av illegal fildelning pågick under tre månaders tid. Symantec har inte tittat på nedladdning av film och musik, utan bara nedladdning av mjukvara som program och dataspel.

– Min gissning är att film och musik är det som laddas ner mest, säger Per Hellqvist.

Program värdefullast

Den värdefullaste mjukvaran som laddas ner illegalt är multimediaprogram till bildredigering eller skapande av grafik. Totalt värderar Symantec den illegala fildelningen till 83,4 miljoner dollar, motsvarande cirka 700 miljoner kronor. Multimediaprogrammen står för 65 procent av det värdet.

Enligt rapporten beror detta på att programmen är relativt dyra med ett genomsnittspris på 10 000 kronor. Eftersom programmen i första hand riktas mot företag, laddas de ner illegalt av människor som inte har råd att köpa programmen.

Dataspel populärast

Sett till antalet filer är det dock datorspel, som står för 11 procent av det totala värdet, som är det mest illegalt nedladdade materialet. Närmare hälften, 49 procent, av det som laddas ner illegalt är datorspel.

Enligt Symantecs rapport kan en av orsakerna vara att spel erbjuds tidigare på nätet än i butikerna. Användarna byter dessutom snabbt mellan olika spel vilket ger en efterfrågan på nya titlar.

Publisert: