Nyheter

Kraftig explosion i centrala Stockholm

avMia-Li Hallengren

Misstänkt bomb exploderade under bil

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
BOMBTEKNIKER PÅ PLATS. Den söndesprängda Volvon på Surbrunnsgatan i Stockholm undersöks av både bombtekniker och kriminaltekniker. Man använde också en robot.

Polis och räddningstjänst kallades vid sjutiden till Surbrunnsgatan i centrala Stockholm sedan en explosion ägt rum gatan.

En Volvojeep förstördes och ett tjugotal fönsterrutor krossades.

– Det måste ha varit en kraftig tryckvåg, säger Håkan Westin vid Stockholmspolisen.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

Förundersökning har nu inletts mot den eller de som utförde attentatet. Misstankarna rubriceras tills vidare som grovt olaga hot och allmänfarlig ödeläggelse, men kan komma att ändras.

– Den misstänkta bomben hittades precis bredvid eller strax under en bil på gatan. Bombtekniker är på plats för att undersöka vad det kan vara. Vi har även förhört bilägaren, säger Håkan Westin vid Stockholmspolisens ledningscentral vid halv tolvtiden.

Bildelar på gatan

Bilen totalförstördes inte men bildelar låg spridda på gatan. Ingen ska ha kommit till skada vid explosionen och de boende behövde inte evakueras från sina lägenheter. Däremot har en del självmant lämnat sina hem.

– De som lämnat sina lägenheter kommer att få vänta med att återvända hem tills bombteknikerna är klara, säger Håkan Westin.

Området spärrades av

Polisen spärrade av Surbrunnsgatan mellan Valhallavägen och Roslagsgatan. Spärrningarna hävdes efter lunch då polisens tekniker var färdiga med sitt arbete.