Nyheter

”Okända” indianer inte okända

Av: 

Jenny Stiernstedt

NYHETER

Upptäcktes redan 1910

De "okända" indianerna var inte okända.

Syftet med den falska historien var att fästa världens ögon på den hotade stammen.

Bilderna på indianstammen – som ingen någonsin skulle ha sett – kablades ut över världen. Krigarna med båge och pilar fotades på gränsen mellan Brasilien och Peru, i ett område som ingen tidigare varit i.

Sade man.

Men nu framkommer att stammens existens varit känd sedan 1910.

"Redo för krig"

Syftet med "kuppen" var att uppmärksamma omvärlden på hur de människor som lever i området hotas av det moderna samhällets framfart, skriver The Guardian.

Mannen bakom bilderna, José Carlos Meirelles, 61, återkom i diverse intervjuer ofta och gärna till de strapatser han hade utsatt sig för i jakten på bilderna. För Al-Jazeera berättade han att han "promenerade i skogen" två, tre år för att spåra den "okända" stammen.

– När jag flög över området och fann att de var rödmålade blev jag glad. Rött betyder att de är redo för krig, redo att försvara sig själv. Det är ett gott tecken, sade han.

Syftet gott

Inte sällan återkom han till indianernas leverne – samt att de nu är hotade.

Och just det goda uppsåtet använder han nu för att försvara sina lögner. Varken Meirelles eller den bakomliggande organisationen Survival International ångrar publiceringen av bilderna.

Förhoppningen är att Peru och övriga inblandade stater ska ompröva sin politik till följd av den internationella uppmärksamheten.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: