EU: Släpp Gui Minhai

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-02-15

Flera demonstrationer har genom åren hållits i Hongkong till stöd för gripna bokhandlare och förläggare, däribland svensk-kinesiske Gui Minhai (på porträttet till vänster). Nu kräver EU att han ska släppas. Arkivfoto.

Kinas agerande kring den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai "bryter mot internationella regler och väcker allvarliga frågor om hur Kina tillämpar rättsstatsprinciperna", skriver EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

Enligt Mogherini ger EU "fullt stöd till den svenska regeringens ansträngningar i fallet".

"Vi förväntar oss att kinesiska myndigheter tillåter herr Gui att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och släppa honom så att han kan återförenas med sin dotter och familj", heter det från Mogherini.

Uttalandet från EU kommer veckan efter att Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i förra veckan krävt att Gui Minhai släpps.

"Det är mycket allvarligt att den svenske medborgaren Gui Minhai fortfarande är fängslad i Kina. Det brutala ingripandet i januari mot en svensk stödinsats genomfördes trots kinesiska upprepade försäkringar om att Gui Minhai vid tillfället var en fri man", skrev Wallström i uttalandet.

Samtidigt fick Wallström under onsdagen kritik för att Minhai inte nämns i 2018 års utrikesdeklaration. Svenska Pens ordförande Elisabeth Åsbrink beklagade djupt det uteblivna omnämnandet.

– Jag kan bara gissa att de som talade inte tror att man vinner några poäng på att ta upp Gui Minhai. Men jag tror att det är en felbedömning. Det finns faktiskt många som bryr sig, sade hon till TT.

I en intervju med TT påpekade utrikesministern å sin sida att det är ovanligt att personer namnges i utrikesdeklarationen.

Den 53-årige förläggaren släpptes i oktober, men fängslades på nytt strax därefter och sitter fortfarande i förvar, anklagad för att ha delat hemligstämplad information med svensk ambassadpersonal.