14 år – och gripen för 50 brott

Publicerad:
Uppdaterad:

Han förhörs och släpps – polisen är maktlös: Vi behöver lagändring

1 av 4 | Foto: Foto: LARS HEDELIN
begår Ett brott i veckan – i ett år Civilpolisen Kenth Almroth och hans uniformerade kollegor i Linköping är frustrerade. Gång på gång griper de samme 14-årige pojke för rån, misshandel och andra grova brott – och tvingas släppa honom en stund senare. ”Det är en katastrof. Socialen gör inte tillräckligt. Det är helt oförlåtligt hur de bara låter det fortsätta”, säger Kenth Almroth.

LINKÖPING. Han rånar, hotar och misshandlar – men går alltid fri.

En 14-årig pojke har begått ett brott i veckan under ett helt år.

Men polisen får inget göra.

– Det är en katastrof och det måste bli en lagändring, säger polismannen Kenth Almroth.

14-åringen går i åttonde klass och är en av Linköpings mest välkända brottslingar.

Gång efter gång grips han av polis misstänkt för grova brott som rån, stöld, hot, narkotikainnehav och misshandel.

Men innan hans straffmyndiga medbrottslingar hunnit in i

arresten är han ute på gatan igen.

”En katastrof”

Personer under 15 år får polisen inte utreda, utan ärendet ska lämnas till socialtjänsten.

– Men i det här fallet är det en katastrof.

Socialen gör inte tillräckligt. Det är helt oförlåtligt hur de bara låter det fortsätta, säger närpolisen Kenth Almroth.

Under 2008 misstänks pojken ha begått ett brott i veckan.

– Han försöker inte ens dölja vad han håller på med. Han går bara ner på stan och rånar. Han vet ju att inget händer, säger Kenth Almroth.

När Kenth och hans kollegor griper den unge förbrytaren får de ta in honom för ett kort förhör. Sedan skrivs en anmälan och han släpps fri.

Hockeybacken

Dennis Bozic, 18, var på väg hem från sin premiärmatch i elitserien för Linköpings Hockey Club när han rånades av pojken och hans kumpaner.

I centrala Linköping överraskades han av tre unga personer som hotade honom med en avslagen glasflaska.

– De kom bakifrån och bad om min telefon och plånbok, säger Dennis.

Plånboken hade han inte med sig. Men mobilen fick ha ge bort till de unga rånarna, som också hade varit på hockeymatchen. Det de inte visste var att personen de just rånat var en spelare i hemmalaget. Så dagarna efter rånet fick de den egna hejaklacken efter sig.

14-åringen släpptes

Polisen fick under nästa match rädda förövarna undan en ilsken mobb som försökte misshandla dem. De två äldsta gärningsmännen åtalades och den äldsta av dem häktades, men den 14-årige pojken släpptes fri.

– Lagen är sådan och åt det kan jag inget göra. Men jag tycker det är konstigt att man kan springa och göra vad som helst utan att bli straffad, säger Dennis Bozic.

Närpolisen Kenth Almroth hoppas på en lagändring.

– Jag efterlyser en lagändring, att man sänker åldern för straffmyndighet till 13 år. Dels för att de ska förstå att de begår ett brott, dels för att vi ska kunna utreda brottet så att det har gått den rättsliga vägen, säger Kenth Almroth.

”Det ska inte få hända”

Men forskarna håller inte med honom. Stina Holmberg är enhetschef på Brottsförebyggande rådet och har gjort flera studier om barn som begår brott.

– Jag ser inget positivt i det, ungdomar är medvetna om att det är fel att begå brott. Enligt det förslag på ny lagstiftning som vi lagt ska polisen få möjlighet att på eget initiativ utreda brott även om personen inte är straffmyndig. Det viktiga är att socialtjänsten tar sitt ansvar och det verkar den inte ha gjort i det här fallet, säger hon.

Socialnämndens ordförande i Linköping är självkritisk över hanteringen och lovar att redan i dag ta tag i problemet.

– Det ska inte få hända att en så ung person skaffar sig en kriminell identitet. Som politiskt ansvarig ska jag genast sätta press på tjänstemännen att ta tag i problemet, säger Niklas Borg (M), ordförande i socialnämnden.

Publicerad: