Stor hotbild mot Barack Obama

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Han har blivit en symbol för det svarta USA

En symbol Presidentkandidaten Barack Obama är 40 år efter Martin Luther Kings död en symbol för det svarta USA.
Foto: Reuters
En symbol Presidentkandidaten Barack Obama är 40 år efter Martin Luther Kings död en symbol för det svarta USA.

Han har jämförts med Martin Luther King.

I går avslöjade amerikansk polis att nynazister hade planerat att mörda Barack Obama.

Säkerhetspådraget kring presidentkandidaten är enormt.

Foto: AP
Tätt följd Barack Obama syns aldrig utan sina livvakter.

Det har gått 40 år sedan mordet på Martin Luther King. Nu är Barack Obama presidentkandidat och dessutom en symbol för det svarta USA. Hans tal har jämförts med presidentkandidaten Robert Kennedys och medborgarrättskämpen Kings. Två politiska ledare som båda sköts till döds 1968. Timothy Grieve skrev tidigare i Salon att ”Obama har anammat Martin Luther Kings tonfall”.

En måltavla

Barack Obama har bland annat riktat kritik mot rasism, klassförtryck och kriget i Irak. Ämnen som är viktiga och som väcker opinion.

Många amerikaner tror att den karismatiske Barack Obama är en måltavla. En måltavla för dem som provoceras av tanken på en svart president i USA.

– Det är sorgligt att Barack Obamas ursprung i dag kan ge upphov till våld och hat hos vissa personer, har senator Dick Durbin tidigare sagt.

Enormt säkerhetspådrag

Enligt en opinionsundersökning i Michigan tror hela 57 procent av invånarna där att det finns en hotbild mot Barack Obama – på grund av hans rastillhörighet, skriver DN.

– Säkerheten är enorm kring Barack Obama. Under demokraternas konvent i Denver stängdes luftrummet av ovanför arenan där han höll sitt nomineringstal. Militärplan kretsade i luften för att hindra en eventuell attack, berättar aftonbladet.ses Erik Wiman som var på plats i USA och bevakat demokraternas konvent.

”Världens bästa beskydd”

Säkerhetspådraget är stort även kring den andre presidentkandidaten John McCain – men det kan inte jämföras med den säkerhet som omger Barack Obama. Redan i maj förra året skyddades han av Secret Service och det kom fram uppgifter om att hans högkvarter hade tagit emot hatmejl och hotfulla samtal under och inför kampanjen.

Själv vill presidentkandidaten dock helst tona ned hotbilden mot hans person och har i intervjuer hävdat att det inte finns någon anledning till oro eftersom han har "världens bästa beskydd".

– Man omges av beväpnade poliser, militärpoliser och ordningsvakter överallt när Obama ska dyka upp. Närmast sig har han personliga livvakter från Secret Service, berättar aftonbladet.ses Erik Wiman.

Publicerad: