Nyheter

"Ett bevis för problemen i äldrevården"

Av: 

Johan Arkert

NYHETER

Aftonbladets krönikör Monica Gunne: Sådant här sker alldeles för ofta

Aftonbladets krönikör Monica Gunne som granskat äldrevården i den uppmärksammade serien "Vågar du bli gammal?" reagerar starkt på uppgifterna om att en död 67-årig inte upptäckts på sex veckor.

– Man måste tolka det som att det finns ett allvarligt problem för vården av våra gamla, säger hon till aftonbladet.se

Monica Gunnes serie "Vågar du bli gammal?" ledde till ett upprop om att förbättra Sveriges Äldrevård. 155 000 skrev under på aftonbladet.se under bara några dagar.

Monica Gunne som visat på stora brister inom äldreomsorgen förvånas inte över att en 67-årig kvinna kunna ligga död i sex veckor på ett servicehem utan att upptäckas av personalen.

Är det här ett bevis på att äldreomsorgen är för dålig?

– Både och. Det är klart att det är en unik händelse. Men det kommer sådana här unika händelser alldeles för ofta. Man måste tolka det som att det finns ett allvarligt problem för vården av våra gamla, säger hon till aftonbladet.se.

Hur kan en sådan här sak hända?

– Jag känner ännu inte till det enskilda fallet. Men det ska vara dygnet runt koll på servicehus. Oftast handlar bristerna om dåligt ledarkap och outbildad personal. Den kombinationen kan vara förödande. Oftast finns det orsaker som är kopplade till kommunikationen och kunskapen hos personalen och ledningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Tipsa | Aftonbladet
Publisert: