Nyheter

Pekade ut blod som inte fanns

Av: 

Karin Östman

NYHETER

Paret mördades på sin drömsemester – fallet preskiberas om 207 dagar

HÖGGS IHJÄL Det holländska paret Stegehuis åkte på sina drömmars resa i juni 1984. 12 juli skriver Jannie i sin dagbok: ” Vi har besökt Stora sjöfallets nationalpark under dagen. Vi har slagit upp tältet för natten”. Dagen efter hittas de mördade i sitt tält av en familj från Göteborg.
HÖGGS IHJÄL Det holländska paret Stegehuis åkte på sina drömmars resa i juni 1984. 12 juli skriver Jannie i sin dagbok: ” Vi har besökt Stora sjöfallets nationalpark under dagen. Vi har slagit upp tältet för natten”. Dagen efter hittas de mördade i sitt tält av en familj från Göteborg.

Det holländska paret Jannie och Marinus Stegehuis reste sitt lilla blå tält några meter från sjön Appojaure.

De njöt av att äntligen vara i de svenska fjällen.

Men när de krupit ner i sina sovsäckar för natten smög mördaren fram. Han högg dem med en stor jaktkniv genom tältduken.

Jannie, 34, var kontorist på en fritidsgård och Marinus, 39, fabriksarbetare på Philips. De tyckte om naturen. Sjöng i kyrkokören. Några barn hade det aldrig blivit.

Tre år i rad hade de firat semestern hemma i radhuset i den holländska småstaden Almelo. Men i juni 1984 åkte de på sin drömresa till de svenska fjällen. Torsdagen 12 juli 1984 skriv-er Jannie i sin dagbok: ”Vi har besökt Stora sjöfallets nationalpark under dagen. Vi har slagit upp tältet för natten”.

De lagar en enklare middag, dricker några burköl och njuter av utsikten över Appojaure. Sedan somnar de i sina sovsäckar med sommarregnet smattrande mot tältduken.

En hand stack fram

Dagen efter kör en familj från Göteborg nerför skogsvägen till sjön. Där ser de en Toyota med utländsk registreringsskylt och ett nerrivet tält. De tänker först att någon gömt renkött i det, men när en hand sticker fram förstår de att något fruktansvärt hänt.

Jannie och Marinus låg bredvid varandra i det som var kvar av tältet. Dödade med ett tjugotal knivhugg. Mordvapnet – en stor jaktkniv – hittades i en vattenpöl utanför.

Dubbelmördaren hade tagit en väska, en radio och en kamera med väska. Föremålen hittas senare slängda i naturen, kameran och kameraväskan återfanns hos en hälare i Stockholm.

”Har inte en susning”

Tio år senare, i november 1994, berättade Thomas Quick för sin terapeut att det var han som mördade det holländska paret.

Nu tar han tillbaka allt. Vid rekonstruktionen säger han sig ha bluffat ett ångestanfall för att inte bli avslöjad som lögnare.

– Jag inser när vi närmar oss tältet att jag inte har en susning om hur jag ska beskriva händelsen och när jag inte kan det så väljer jag att få ett kraftigt ångestanfall. Jag kunde inte berätta och var tvungen att styra ifrån berättandet, säger han i SVT:s dokumentärserie.

Quick döms för mord av Gällivare tingsrätt 25 januari 1996.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: