Misstänkta för planering av terrordåd

avSusanna Vidlund, Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagaren: De har finansierat terrorbrott i Somalia

1 av 2 | Foto: Erichsen, Jarl Fr.
Norska säkerhetspolisens högkvarter. Även i Oslo greps tre personer i morse, alla misstänkta för finansiering av terrorbrott i Somalia.

Säpo grep i går tre svenskar misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Männen är misstänkta för att finansiera terrorism i Somalia.

Nationella insatsstyrkan deltog med ett dussin man när Säpo slog till mot olika adresser i västra Stockholm och grep tre personer, alla män runt 40-årsåldern, som nu anhållits.

Tillslaget skedde under torsdagsmorgonen och Säpo är ytterst förtegen om alla detaljer i fallet, inklusive uppgifter om de gripna.

– Men jag kan säga att de här gripandena har inga koppling till hoten mot Lars Vilks eller Muhammedteckningarna, säger Jakob Larsson, presschef vid Säpo.

Terrorbrott i hemlandet

Enligt Säpo finns inget som tyder på att det planerats något terrordåd mot Sverige.

– De misstänks för att ha finansierat terrordåd i Somalia och alla är av somaliskt ursprung, säger förundersökningsledaren, åklagare Ronnie Jacobsson till aftonbladet.se.

– Det handlar om finansiering, det är det som misstankarna om förberedelse till terrorbrott handlar om.

Tog beslut igår

Hur länge spaningarna mot männen pågått vill åklagaren inte avslöja.

– Men vi hade misstankar om den här typen av brott och spaning har pågått en tid, hur länge vill jag inte gå in på. Men det var igår som vi beslutade oss för att slå till.

Samtliga tre män sitter just nu i varsin cell i väntan på förhör.

– De kommer att förhöras under eftermiddagen och kvällen. Efter det och senast i morgon fredag kommer jag att ta ställning till om jag ska begära dem häktade, säger Jacobsson.

Hade karta med Vilks hus

Åklagaren bekräftar att en av de gripna är samme man som tidigare i år uppmärksammades av polisen eftersom han hade en karta över konstnären Lars Vilks bostadsområde i Skåne.

– Men det är inte det som är föremål för vår utredning, säger Jacobsson.

Mannen misstänks sedan tidigare för ekobrott och det fallet är inte avslutat. Han har själv tidigare tillbakavisat alla anklagelser om brott.

– Kartan anträffades i en ekobrottsutredning. Vi har inte vägt in den informationen överhuvudtaget när det gäller misstankarna om förberedelse till terroristbrott, säger Jacobsson.

Gripna även i Norge

Parallellt har den norska säkerhetspolisen PST gripit flera personer i Oslo.

Även de misstänks för finansiering av terrorism i utlandet.

Enligt norska polisen skedde tillslaget efter en lång tids spaning mot olika adresser i Oslo och arbetet har skett i samarbete med svensk säkerhetspolis.

Är fler länder inblandade?

– Jag vill inte gå in på det, säger Jacobsson.

Han vill heller inte berätta om polisen planerar fler tillslag mot privatpersoner eller lokaler i Sverige.

– Jag vill inte gå in på det. Men jag kan säga att vi undersökt utrymmen som de här tre som nu gripits haft tillgång till.

Publicerad: