Hon vill aldrig se Flink fri

Publicerad:
Uppdaterad:

Förlorade sin dotter vid massmordet i Falun

Yvonne Jürgenson-Lumila, mamma till Helle, som blev ett av Mattias Flinks offer.
Yvonne Jürgenson-Lumila, mamma till Helle, som blev ett av Mattias Flinks offer.

– Jag vill inte uppleva att Mattias Flink blir fri. Han har förstört så mycket av mitt liv.

Yvone Jürgenson Lumila förlorade sin 21-åriga dotter Helle vid massmordet i Falun och kommer aldrig över det.

Saknad, sorg, bitterhet och hat.

De känslorna har präglat hennes liv sedan mordet på dottern för 14 år sedan.

– Jag vill inte hymla om att jag i mina svartaste stunder tänkt på att leja någon att ta livet av Flink. Men om man är i balans så kan man ju hantera sina destruktiva impulser.

Hennes yngsta dotter Helle hade just köpt sin första lägenhet, men hann bara bo där i 14 dagar. Kvar blev mor och två syskon.

Yvone Jürgenson Lumila jobbade tills hon var 67 år. Sedan hon blev pensionär har sorgen blivit ännu tyngre eftersom hon haft mer tid att tänka.

– Det är mycket värre att förlora någon på det här sättet än genom naturlig död, som man ju inte råder över. Men tanken på att någon orsakat hennes död förstör mitt liv i dag.

Ibland har hon funderat på att småningom träffa Flink för att tala om för honom vad han orsakat, hur mycket av hennes liv han ödelagt. Och för att bearbeta sin egen sorg.

– Det är bittert att tänka på att han fått stöd och hjälp från samhället, men inte jag. Kanske ska Flink inte sitta i fängelse hela livet, men så länge jag lever i alla fall.

Jan Österman och Sven Alkstål som på sin tid företrädde de anhöriga i Falugruppen anser att Flink ska sitta hela livet i fängelse.

– Vilken andra chans har vi fått? säger Jan Österman, som förlorade sin dotter Jenny.

TT

Publicerad: