OG-ledare mister uppehållstillstånd

NYHETER

Ledaren för det kriminella nätverket Original Gangsters (OG), Denho Acar, blir av med sitt permanenta uppehållstillstånd i Sverige, enligt ett beslut av Migrationsverket.

Foto: Denho Acar är ledare för Original Gangsters.

– Beslutet fattades den 21 augusti och jag vet inte om meddelandet har nått honom ännu. Men vi hänvisar till att han inte längre bor i Sverige. Det är den vanligaste grunden när vi återkallar permanenta uppehållstillstånd, säger Marie Andersson, pressansvarig på Migrationsverket, till Göteborgs-Posten på nätet.

Gängledaren Acar har gjort sig skyldig till flera grova brott i Sverige och flydde till Turkiet – där han fortfarande är medborgare – när han misstänktes för anstiftan till mordbrand hösten 2006. Turkiet har inte något utlämningsavtal med EU.

Migrationsverket fick i somras ett brev från polisen i Västra Götaland, som krävde att ledarens uppehållstillstånd skulle återkallas.

– Migrationsverket har fattat ett beslut som avsevärt försvårar för den grova organiserade brottsligheten i landet, säger Sven Alhbin, operativ chef för länskriminalen, till GP.

Denho Acar beviljades permanent uppehållstillstånd i Sverige 1985, när han var elva år gammal.

TT