Därför ska sjuksköterskorna få högre lön

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-21

Aftonbladets läsare: de gör ett fundamentalt viktigt jobb för vårt samhälle

"Sjuksköterskans profession måste uppvärderas"

De flesta av Aftonbladets läsare är eniga om att sjuksköterska har ett stort ansvar och gör ett viktigt jobb för samhället. Belöna det stora ansvaret och slitet på kroppen med en högre lön, tycker många.

"Jag tycker de gör helt rätt som går ut i strejk, deras krav är definitivt inte för höga. Väldigt många jobb med mindre fysiskt arbete (som dessutom är mindre hälsovådliga på lång sikt) ger bättre lön än vad dessa människor får idag". skriver RoamingGnome.

Signaturen flippan håller med.

Får slita

"Självklart!! ska dom ha mer betalt, det borde alla inom vården ha. De får slita och utstå mycket skit", skriver hon.

Andra understryker att det stora ansvaret även borde visa sig på lönen.

"Att jobba som sjuksköterska innebär ett stort ansvar för en annan människas liv och hälsa. Ett misstag kan leda till svåra konsekvenser för de patienter man vårdar i värsta fall att någon dör." skriver en av läsarna.

Att strejken bedöms som samhällsfarlig anser bara många understryker vikten av att höja sjuksköterskornas löner.

"Bra, då verkar de ha fattat vilket ansvar, kall och engegemang dessa kämpar har, och skall därmed oxå premieras, skriver "Sosse666".

"När en nämnd nu ska granska om strejken är "samhällsfarlig" inser jag att många inte insett vilket fundamentalt viktigt arbete sjuksköterskor gör för vårt samhälle." skriver Lisen79.

Fler borde få mer lön

Andra håller med om att lönerna borde höjas – men tycker även att det ska gälla andra yrkesgrupper.

"Jag vill bara passa på att nämna; vi (gymnasie-) lärare måste läsa 4 och ett halvt år (och 5 år om vi väljer Svenska / Samhällskunskap). Vi tjänar inte mycket mer än en sjuksköterska och det är minst lika skamligt, skriver Lärare84