Gräsrötterna vann FRA-striden i centerpartiet

Nu vill (c) utforma FRA-lagen med kritikernas synpunkter som grund

Politikens gräsrötter segrade.

När centerpartiet lägger ett nytt förslag för en FRA-lag bygger innehållet nästan uteslutande på kritikernas synpunkter.

– Uppenbarligen går det att driva gräsrotspolitik, säger Erik Hultin från nätverket Centeruppropet.

Försvarets radioanstalt, FRA, ska inte få massavlyssna svenska folket.

Det är kontentan av centerpartiets nya förslag kring hur den så kritiserade signalspaningslagen ska utformas.

– Det vi har tittat på tillsammans med kritiker i partiet och testat med experter från Telia och från FRA är att försöka hitta metoder som gör signalspaningen mer fokuserad, säger Roger Tiefensee, centerpartiets gruppledare i riksdagen.

Enligt förslaget blir det kabelägarnas ansvar att bara släppa så kallad transittrafik vidare till FRA. Det vill säga enbart sådan internet- och telefontrafik som passerar landet utan att någon svensk part varit delaktig i kommunikationen.

Lyssnade på kritikerna

– FRA har aldrig varit intresserat av att spana mot svenskar. På det här sättet begränsar vi den möjligheten, säger Tiefensee.

Med i diskussionerna som förts under sommaren har FRA-lagens hårdaste kritiker från Centeruppropet suttit med. Och enligt nätverkets talesperson Erik Hultin bygger förslaget på deras synpunkter.

– Det är nästan helt och hållet vårt förslag. Det är ingen optimal lösning men det gör ändå att vi säkrar upp svenskarnas integritet.

– Emellanåt har det varit frustrerande. Men det hedrar centerpartiet att man har fört en så djup dialog med oss kritiker. Uppenbarligen så går det att driva gräsrotspolitik, säger Erik Hultin.

Nu går förslaget vidare till regeringen. Centerpartiet tror på ett positivt svar.

Tolgfors: Jag har sett förslaget

– Både försvarsministern och statsministern har varit tydliga med att de vill lyssna och ta emot förbättringsförslag, säger Roger Tiefensee.

Centerpartiets förslag har även fått gehör från de som ska bedriva signalspaningen, FRA.

– Generaldirektör Invar Åkesson fick frågor i förra veckan om det här skulle vara möjligt. Han sa att det borde vara det och att det inte skulle störa deras möjligheter för att driva signalspaning, säger riksdagsledamoten Fredrick Federley.

Försvarsminister Sten Tolgfors (m) har läst centerpartiets förslag.

– Jag har bjudit in dem för att närmare få höra hur de tänker, säger han till aftonbladet.se.

– Jag kommer så klart att titta på det utifrån juridiska utgångspunkter och ur underrättelsesynpunkt. Förslaget ska ges en ordentlig beredning.

Under hösten kommer regeringen på riksdagens begäran med en tilläggsproposition som ska stärka integritetsskyddet i FRA-lagen.

Publisert: