Utlovade 500 kr för misshandel

Vänsterextremistisk grupp: Misshandla utpekad nazist och få 500 kronor

Misshandla en namngiven 18-åring utpekad som nazist och få 500 kronor och ett knogjärn.

Den uppmaningen riktas på affischer till Uppsalabor.

Bakom står den vänsterextremistiska gruppen Antifascistisk aktion (Afa).

– Hela hans identitet är publicerad med bild och personnummer. Vi har inte sett något liknande tidigare, att man uppmanar till misshandel och utfäster en belöning i form av pengar, säger Christer Nordström, polisens presstalesman i Uppsala till aftonbladet.se.

På organisationen Afas hemsida lanseras misshandeln riktad mot personen som ett projekt för att sätta folk i arbete. Ersättningen går till den eller de som ”bevisligen” misshandlar 18-åringen.

Upptrappad konflikt

Affischerna sattes upp i bland annat stadsdelen Gottsunda i början av augusti. Enligt TV 4 Nyheterna Uppland kan de ses som en upptrappning i en pågående konflikt mellan Afa och en högerextrem grupp med säte i Uppsala.

– Sådana här pöbelfasoner har vi knappt sett i Sverige ens på 30-talet. Det är fullständigt oacceptabelt i öppet och demokratiskt samhälle, säger kommunalrådet Gunnar Hedberg (m) till TV4 Nyheterna Uppland.

Christer Nordström uppger för aftonbladet.se att polisen i Uppsala är medvetna om spänningarna mellan vänster- och högergrupperingar i staden.

– Det har varit problem till och från med skärmytslingar mellan grupperingarna. I vissa fall har det rört sig om för oss kända personer men i det här fallet vet vi inte vilka som ligger bakom brottet. Här har man dock gått över gränsen. Det är ett riktigt lågvattenmärke, säger han.

Kopplat in Säpo

Allmänheten har reagerat på affischerna och har i flera fall kontaktat polisen.

– Vi har sedan rivit ner de affischer vi har sett. Men jag vet inte om det kommit upp nya igen, säger Christer Nordström

Uppsalapolisen har anmält affischeringen som anstiftan till grov misshandel och Säpo har kopplats in.

– Det är mycket svårt att utreda den här typen av brott och ingen lär anmäla sig själv frivilligt. Kanske kan vi få in något tips eller uppslag om vem som ligger bakom det här. Det är vår förhoppning, säger Christer Nordström till aftonbladet.se.

Publisert: