Fler blir lurade på auktionssajterna

NYHETER

Polisen: Vi får in anmälningar varje vecka

Bedrägerierna på nätets auktionssajter ökar.

Bara till polisen i Västmanland kommer nya anmälningar in nästan varje vecka.

– Folk är för aningslösa, säger Börje Strömberg vid Västeråspolisen till aftonbladet.se.

Telefonerna av märket Iphone såldes ut för det fasta priset 3 900. Den 31-årige Karlskogabon ville inte missa erbjudandet och betalade in pengarna på försäljarens Swedbankkonto.

Det var i förra veckan. Men någon telefon har inte dykt upp och försäljaren går inte längre att kontakta.

Fler har lurats av samma bedragare.

Gjorde polisanmälan

– Det är klart jag tänkte att jag kunde bli lurad. Men man kan ju inte gå och misstro folk hela livet, säger 31-åringen till aftonbladet.se.

Han anmälde mannen till polisen i Västerås. Där säger presstalesman Börje Strömberg att nätbedrägerierna har ökat kraftigt den senaste tiden. Enligt honom ser trenden likadan ut över hela landet.

– Vi får in sådana anmälningar varje vecka. Folk som betalar massa pengar utan att få någon vara. Senast var det en som hade köpt en klänning, betalt in på ett konto men inte fått någon klänning, säger Strömberg.

Polisen samarbetar med auktionssajter som Tradera och Blocket. Bedragarna är enkla att spåra. Många åker fast men arbetet kostar på.

– Det tar en massa tid från oss i onödan. De som håller på med det här borde förstå att de förr eller senare blir spårade.

”Folk är aningslösa”

Men den viktigaste uppmaningen riktar Börje Strömberg till kunderna.

– Det är för enkelt och folk är för aningslösa. Man ska inte köpa saker av obekanta och sätta in pengar på någon annans konto.

Vilket är ditt råd?

– Betala inte in några pengar förrän ni har fått varan. Sajterna själva har också säkra sätt att betala på.

31-åringen från Karlskoga tror inte att han kommer få några pengar tillbaka, än mindre få se sin Iphone. Han tycker att auktionssajterna borde göra mer mot de oseriösa.

– Den här personen anmäldes till Tradera av flera personer. Men de har inte gjort någonting.

På Tradera håller man inte med, men erkänner att problemet finns.

– Vi ser superallvarligt på de här sakerna. Vi försöker göra så mycket viv kan för att stoppa de. Men vi har 1,3 miljoner medlemmar och fungerar som samhället i stort. Det går inte att få bort alla bedrägerier, säger Thomas Areskoug, marknadschef på Tradera till aftonbladet.se.